Komentář: Hypotéky za dvě procenta nejsou normální. Nebo snad zase chcete vyšší inflaci?

ČNB musí být se snižováním sazeb opatrná. Za agresivnější uvolňování měnové politiky by česká ekonomika zaplatila dovezenou inflací přes dražší dovoz způsobený slabší korunou

ČNB musí být se snižováním sazeb opatrná. Za agresivnější uvolňování měnové politiky by česká ekonomika zaplatila dovezenou inflací přes dražší dovoz způsobený slabší korunou

Celý článek
0

Obří horský deal je na spadnutí. Harmony ve Špindlu má koupit klíčový byznysmen od Kellnerové

Na úpatí Medvědína se schyluje k jedné z největších realitních transakcí za posledních několik let. Obří hotel Harmony Club, který je známý svým podzemním bludištěm, by měl koupit partner Renáty Kellnerové Tomáš Otruba.

Na úpatí Medvědína se schyluje k jedné z největších realitních transakcí za posledních několik let. Obří hotel Harmony Club, který je známý svým podzemním bludištěm, by měl koupit partner Renáty Kellnerové Tomáš Otruba.

Celý článek
0

Gazprom se po prohře na evropském trhu propadl do nejhorší ztráty za čtvrtstoletí

Jeden ze základních pilířů ruské ekonomiky trpí následky války na Ukrajině. Evropa se zbavila většiny dodávek jeho plynu a náhrada je v nedohlednu.

Jeden ze základních pilířů ruské ekonomiky trpí následky války na Ukrajině. Evropa se zbavila většiny dodávek jeho plynu a náhrada je v nedohlednu.

Celý článek
0

Gastrofirem přibylo, třetina jich ovšem „spí“

Pandemie skolila mnoho restauratérů. I v éře okének se však některým daří fungovat a jiní otevírají i nové podniky.

Gastrofirem přibylo, třetina jich ovšem „spí“
Arnošt Kuchař kvůli koronaviru zavřel svůj hudební klub. Ihned se však pustil do nového projektu a na přelomu 30 31 roku otevřel restauraci SamoSebou. | Tomáš Novák týdeník HROT

V Česku existuje podle dat společnosti Bisnode 22 355 firem zabývajících se gastronomií. To je o 35 více než před rokem a ukazuje se, že i navzdory lockdownům v Česku nové restaurace stále otevírají.

Určitě to však neznamená, že by těžce zkoušený sektor proplouval krizí snadno. Podle údajů provozovatele systémů pro EET Storyous jsou tržby jeho klientů z řad restauratérů na polovině loňských čísel a 33 procent z nich nevykazuje vůbec žádné tržby. To znamená, že nemají otevřené ani okénko. 

„Je smutné, že náš stát rok od vypuknutí pandemie dosud nepřišel se systémem, který by finančně nelikvidoval obchodníky a restauratéry. Ze vzorku dat našich klientů to jednoznačně vyplývá, a přestože se mnohým z nich podařilo přenastavit způsob fungování tak, aby v dnešní nelehké době přežili, není to pravidlem obecným či pro všechny,“ říká šéf Storyous Igor Třeslín.

 

Jedním z těch, kdo to nevzdávají, je Arnošt Kuchař. Ještě loni provozoval poblíž Můstku v centru Prahy hudební klub Batalion, hned na začátku pandemie byl však nucen zavřít. Nové situaci se ale přizpůsobil a na přelomu roku otevřel nový podnik.

„Batalion byl spíš turistické místo, tady by to mělo být zaměřeno na českou klientelu. Dole bude rychlé občerstvení z čerstvých surovin, hamburgery, hotdogy, hranolky, časem i něco sladkého. Tady nahoře pak grilovaná masa,“ popisuje Kuchař v horním části dvoupatrové restaurace SamoSebou na Žižkově. 

Reportáž o tom, jak se čeští gastronomové perou s pandemií, si můžete přečíst v tištěném vydání týdeníku Hrot, které vychází v pondělí 8. března 2021.