Maďarský nájezd

Pouhý měsíc po převzetí Aera Vodochody získává maďarského vlastníka další významná česká společnost – Innogy Energie.

Maďarský nájezd
ilustrační foto | Profimedia.cz

Při čtení zpráv o expanzi maďarské elektrárenské společnosti MVM má člověk dojem, že čte zprávy o skupině ČEZ před patnácti lety. Již loni MVM ovládlo rozvodnou síť NKM, vedle toho chystá stavbu dvou nových jaderných reaktorů a chce investovat na Balkáně. A k tomu všemu navíc koupilo největšího dodavatele zemního plynu v Česku.

MVM překvapivě porazila domácí uchazeče, jmenovitě KKCG miliardáře Karla Komárka a EPH Daniela Křetínského. Podle dohody oznámené v sobotu 11. července získá od současného německého vlastníka firemní skupinu Innogy Česká republika včetně klíčové obchodní společnosti Innogy Energie. Kupní cena se dle zdrojů z trhu pohybuje okolo 20 miliard korun. 

Těžko říct, zda je za tím čistě byznysová motivace, nebo velikášství premiéra Viktora Orbána, který si chce vedle rafinérské a plynárenské společnosti MOL vypiplat druhého národního energetického šampiona. Mimochodem, MOL je díky akvizicím čerpacích stanic Pap Oil, Agip a Lukoil již šest let dvojkou na českém trhu s pohonnými hmotami.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit