Dobrá zpráva: Na co můžeme být hrdí a co u nás skvěle funguje

Snad každý den na něco nadáváme. Na dopravní zácpu. Na úřední byrokracii. Na nekonečné čekání v ordinaci. Pokud ale něco funguje, jak má, bereme to mnohdy jako samozřejmost. A ani si neuvědomujeme, že nám to mohou v zahraničí závidět…

Dobrá zpráva: Na co můžeme být hrdí a co u nás skvěle funguje
ilustrační foto | Profimedia.cz

Celá republika v uplynulých týdnech sledovala zdánlivě marný boj stovek hasičů a dalších záchranářů s rozsáhlým požárem v Českém Švýcarsku. Těžko si představit, že by se sebral obyvatel Brna nebo jiného města a jel s hašením pomáhat. Přesto se tisíce Čechů do pomoci zapojily: prostřednictvím sbírky na pomoc obcím a obyvatelům, které požár přímo či nepřímo zasáhl. Jen pár hodin poté, co v národním parku vzplanuly plameny, se přes platformu Donio vybraly tři miliony korun. Ale tím to neskončilo. V polovině srpna evidovala platforma více než devět milionů korun od bezmála 8,6 tisíce dárců.

Právě v humanitární pomoci jsou Češi opravdovými mistry. Ať už jde o povodně, tornádo, nebo jiné pohromy a tragické události. Jakmile Putinovo Rusko napadlo Ukrajinu, spousta Čechů okamžitě začala do sběrných míst nosit léky a další zdravotnický materiál, dětskou výživu, plenky, hygienické potřeby a jiné nezbytné věci. Tuzemské humanitární organizace tak díky podpoře českých dárců doručily na Ukrajinu stovky tun humanitární pomoci, ale také vojenského vybavení. „Dárcům patří velké poděkování, jsme rádi, že nečekají, až pomůže někdo jiný,“ řekla nedávno například Miroslava Jirůtková z Českého červeného kříže.

Česko přitom od počátku ruské agrese patří mezi země, které se snaží Ukrajině pomáhat v rámci svých možností co nejvíce. Důkazem jsou i peníze, které české domácnosti poslaly. A není jich rozhodně málo. Na konci června celková částka výrazně překročila čtyři miliardy korun. Nejvíce poslali lidé organizaci Člověk v tísni – téměř dvě miliardy korun. Ukrajinské velvyslanectví od dárců obdrželo 1,3 miliardy.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit