Češi stále cítí lásku k cihle. Platforma Investown vyrostla na 100 milionů

Pražské crowdfundingové platformě Investown se loni dařilo – její obrat vzrostl o 300 procent. Podle zakladatelů je to proto, že investice do nemovitostí jsou pro Čechy stále lákavé.

Češi stále cítí lásku k cihle. Platforma Investown vyrostla na 100 milionů
Zakladatelé Investown. Zleva: Alan Pock Vyšín, Peter Maslik, Dominik Vávra, Filip Suk a Vít Strnad | Investown

Nemáte na účtě miliony? Nevadí. Investice do nemovitostních úvěrů jde i bez nich, navíc rychle, online a bez poplatků – stačí klidně jen pětistovka měsíčně. Tvrdí to crowdfundingový Investown, podle něhož chtějí mít Češi své investice zajištěné něčím, na co si lze sáhnout. „Je to tak. My Češi opravdu stále cítíme pevný vztah k cihle,“ říká Alan Pock Vyšín, spoluzakladatel této platformy.

I proto je zájem o nemovitosti stále vysoký. Ne každý si ale může koupit investiční byt nebo garáž. Jako alternativa tak slouží investice do úroků zajištěných nemovitostmi. „A očividně to funguje, protože jsme našim klientům dokázali vydělat 150 milionů korun,“ doplňuje Pock Vyšín. Největší poptávka je prý po rizikových projektech s vyšším výnosem.

Obrat Investownu loni meziročně vyrostl o 300 procent a překročil 100 milionů korun. Dostal se prý také do zisku, kompletní finanční výsledky ale nezveřejnil. V roce 2023 využilo služby platformy přes 80 tisíc lidí. Firma také spolupracuje s developery, především s těmi, kteří působí v oblasti retailových parků a komerčních nemovitostí.

V loňském listopadu získal jako první crowdfundingová investiční platforma u nás licenci od České národní banky, díky níž nastartoval expanzi do zahraničí – nejprve na Slovensko. „Také tam chceme ukázat, co je s pár stovkami měsíčně možné,“ dodává další ze zakladatelů Peter Maslík. Letos chystá představit takzvaný autoinvest, tedy funkci automatických investic do nemovitostí pomocí trvalých příkazů. 

Pock Vyšín a jeho tým spustili platformu Investown v roce 2021. Jejich cílem bylo nabídnout prostor, kde lze snadno zhodnocovat úspory, zároveň chtěli oživit trh s nemovitostmi. Do Investownu už vstoupily investiční fond České spořitelny Seed Starter, kapitálový fond Lighthouse Ventures, finančně-poradenská společnost Chytrý Honza nebo realitní developer Finbus. Investoři už nalili do Investownu přes 80 milionů korun.