Boj o uran začal. Američané připravují bojkot Ruska

K zastavení ruské válečné mašinerie má pomoci i bojkot ruského uranu. USA už připravují obnovu těžby, výpadek ruského uranu na trzích slibuje nahradit i Kanada.

Boj o uran začal. Američané připravují bojkot Ruska
Jaderné palivo, ilustrační foto | Shutterstock.com

V době, kdy se většina civilizovaného světa obrací k ruskému režimu v Kremlu zády a snaží se jej odstřihnout od peněz, aby nemohl pokračovat v brutální válce na Ukrajině, se vede spor zejména o bojkot energetických komodit z Ruska.

Kromě ropy, zemního plynu a uhlí se jedná také o uran, jenž je nezbytný pro výrobu paliva pro jaderné elektrárny. Spojené státy, které už zakázaly dovoz ruské ropy, plynu i uhlí, se nyní připravují i na zákaz dovozu uranu z Ruska. Na ruském importu je americká jaderná energetika závislá jednou pětinou. O nezdravé závislosti na ruském uranu se hovořilo už před vypuknutím války na Ukrajině jako o významném bezpečnostním riziku.

Kathryn Huffová, jež je náměstkyní pro jadernou energetiku na americkém ministerstvu energetiky, v americkém Senátu uvedla, že odstřižení od ruského uranu bude vyžadovat vládní výdaje ve výši jedné miliardy dolarů, aby bylo možné výpadek nahradit.

Mimo jiné se musí obnovit těžba uranu v Americe a také vybudovat dodatečné kapacity na jeho obohacování pro výrobu paliva do reaktorů. Spojené státy jsou v počtu jaderných bloků světovou jedničkou, mají jich dohromady v provozu 93. Spuštění těžby ve státech Arizona, Nové Mexiko, Utah a Wyoming se obávají američtí indiáni, protože uranové doly jsou v blízkosti indiánských území. 

Zastavme brutální válku

Zákaz dovozu uranu a jeho derivátů z Ruska prosazuje s dalšími zákonodárci republikánský senátor John Barrasso, který návrh příslušné legislativy představil v Senátu. „Zakázáním dovozu uranu z Ruska můžeme zastavit financování Putinovy brutální války proti Ukrajině, vytvořit pracovní místa pro americké dělníky a zajistit naši národní obranu,“ shrnul argumenty bojkotu kongresman Pete Stauber. Spojené státy mají nyní příležitost zbavit se závislosti na ruských dodávkách.

Šéf skupiny Uranium Producers of America Scott Melbye tvrdí, že Spojené státy mají dostatek kapacit, aby produkovaly vlastní jaderné palivo a zbytečně finančně nepodporovaly ruský režim zejména v době, kdy bude nutné spoléhat se na nové jaderné bloky. Šéf americké těžařské asociace Rich Nolan si postěžoval, že americký těžařský sektor zbytečně atrofoval a nyní je závislý na Rusku, což je z bezpečnostního hlediska nebezpečné. Polovina dováženého uranu pochází z Ruska, Kazachstánu a Uzbekistánu.

Huffová je přesvědčena, že americký průmysl dokáže nahradit ruský výpadek a s finanční podporou produkovat i vysoce obohacený uran pro malé modulární reaktory. Továrna na úpravu uranu Honeywell v Illinois se má opětovně otevřít v příštím roce. Vládní podpora by umožnila rozšíření produkčních kapacit. 

Západ se musí nicméně připravit i na možnost, že dodávky uranu zastaví samotné Rusko. Pohrozil tím v polovině března ruský vicepremiér Alexandr Novak.

Alespoň částečně nahradit ruské dodávky ropy, plynu i uranu se nabídla Kanada. Oznámil to kanadský ministr pro přírodní zdroje Jonathan Wilkinson. V případě ropy může zvýšit denní produkci o 200 tisíc barelů. Kanada počítá také s navýšením těžby uranu, protože se očekává, že poptávka po jaderném palivu bude růst.

„Naši producenti uranu mají nadbytečné kapacity a určitě by je mohli rozšířit, aby pomohli zaplnit mezeru místo ruských dodávek,“ slíbil v BBC. Podporuje rozvoj jaderné energetiky, protože v souvislosti s válkou na Ukrajině roste snaha ve větší míře využívat fosilní zdroje, zejména uhlí. Jádro neprodukuje emise skleníkových plynů, a proto by mělo být zásadním zdrojem pro naplnění klimatických závazků.