Ne všichni mají přežít

Stát by neměl zachraňovat plošně všechny firmy. Banky mohou posloužit jako filtr, který oddělí zrno od plev, říká šéf české spořitelny Tomáš Salomon

Ne všichni mají přežít
Generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon | Tomáš Novák týdeník HROT

České banky jsou zdravé a podle generálního ředitele České spořitelny Tomáše Salomona připravené pomáhat s nastartováním ekonomiky. Při kontaktu se státní správou ale prý narážejí na předsudky a pocit některých politiků, že by se jim „mělo pustit žilou“. Přesto podle šéfa největší banky u nás tuzemský finanční sektor krizi ustojí. „Jestliže jsme v minulosti zdůrazňovali, jak je dobré mít silný a zdravý bankovní sektor, tak nyní se ukazuje proč,“ tvrdí Tomáš Salomon. České banky podle něj budou patřit mezi nejstabilnější v Evropě i za rok.

Jak jsou Češi připraveni na ekonomickou krizi, která přichází? Mají domácnosti a firmy „vatu“, jak o ní mluvila ministryně Benešová?

Obecná, ale stále platná pravda zní, že dobrý hospodář by měl mít rezervu na tři až šest měsíců. Radíme to privátním i firemním klientům. Pravdou ale je, že i z předkrizových analýz vyplývalo, že zhruba čtvrtina domácností dostatečnou rezervu nemá.

Firmy jsou na tom jak?

U firem je to velmi různé. Na rozdíl od domácností je nemůžeme hodit zjednodušeně do jednoho pytle. Rozhoduje velikost, obor... U některých oborů je lepší mít zásobu větší, někde víte, že i největší firmy jedou „just in time“ a mají určité krytí od akcionářů ze zahraničí. Záleží na tom, v jakém vývojovém cyklu podnikání jste. Kdo letos začal podnikat v gastronomii, od toho asi nemůžeme očekávat, že si stihl vytvořit rezervy.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit