Americké akcie výrazně oslabily. Důvodem je pomalu klesající inflace

Americké ministerstvo práce včera oznámilo, že meziroční růst spotřebitelských cen v USA zpomalil v lednu na 3,1 procenta z prosincových 3,4 procenta. Analytici nicméně předpovídali výraznější pokles inflace, a to na 2,9 procenta.

Americké akcie výrazně oslabily. Důvodem je pomalu klesající inflace
inflace, ilustrační snímek | Shutterstock.com

Americké akcie včera výrazně oslabily, protože údaje o inflaci podkopaly naděje na brzké snížení úrokových sazeb ve Spojených státech. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 1,35 procenta a zakončil obchodování na 38.272,75 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,37 procenta na 4953,17 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil o 1,80 procenta na 15.655,60 bodu.

Americké ministerstvo práce včera oznámilo, že meziroční růst spotřebitelských cen v USA v lednu zpomalil na 3,1 procenta z prosincových 3,4 procenta. Analytici nicméně předpovídali výraznější pokles inflace, a to na 2,9 procenta. Údaje podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) v březnu nepřikročí ke snížení úrokových sazeb.

"Fed signalizuje, že nebude spěchat. Domnívám se, že aktuální data i dřívější údaje o trhu práce ukazují, že je to správný přístup," uvedl podle agentury Reuters ekonom Russell Price ze společnosti Ameriprise Financial.

K poklesu akciového trhu výrazně přispěly velké technologické společnosti, které jsou obvykle na vývoj úrokových sazeb velmi citlivé. Akcie softwarové firmy Microsoft například oslabily o více než dvě procenta. "Akcie jsou po zprávě o inflaci na ústupu," uvedl analytik Terry Sandven ze společnosti U.S. Bank Wealth Management

Na devizovém trhu se americký dolar po zveřejnění údajů o inflaci naopak vyšplhal až na tříměsíční maximum vůči euru. Kolem 22:00 SEČ jednotná evropská měna ztrácela vůči dolaru zhruba 0,6 procenta na 1,0710 USD. Předtím sestoupila až na 1,0700 USD, nejníže od poloviny listopadu, napsala agentura Reuters.

Dolar se dnes vyšplhal na tříměsíční maximum rovněž vůči japonskému jenu. Kolem 22:00 SEČ si připisoval téměř procento na 150,80 JPY. Hranici 150 JPY tak překonal poprvé od loňského listopadu.

Na lednovém zasedání Fed podle očekávání ponechal svou základní úrokovou sazbu beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, což je nejvyšší úroveň za 22 let. Šéf Fedu Jerome Powell uvedl, že úrokové sazby ve Spojených státech již dosáhly svého vrcholu a v letošním roce se zřejmě budou snižovat. Označil však za nepravděpodobné, že Fed snižování úroků zahájí již na svém březnovém zasedání.