Americká firma nabízí robopsa s mohutnou palebnou silou. Hi-tech plamenomet stojí dvě stě tisíc

Výrobce plamenometů z Ohia začal nabízet speciálního robota, který připomíná psa. Ten však umí chrlit oheň až na vzdálenost deseti metrů.

Americká firma nabízí robopsa s mohutnou palebnou silou. Hi-tech plamenomet stojí dvě stě tisíc
Robotický pes s plamenometem od firmy Throwflame | Zdroj: Throwflame

Nový „domácí mazlíček“ se jmenuje Thermonator a má podle výrobce Throwflame sloužit jako ochrana před divokou zvěří, pro využití v zemědělství nebo pro odstraňování sněhu a ledu, případě jen pro zábavu. Reklama také zákazníky láká na společníka „s maximální palebnou silou“.

Jedná se o kontroverzního čtyřnohého pomocníka, vůbec prvního robotického psa, který slouží jako autonomní nosič pro výkonný plamenomet, napsal deník The Guardian.

Umělý pes může také skákat, obsahuje laserové zaměřování a různé druhy čidel, například lidar. Akumulátor mu poskytuje hodinovou výdrž. Jeho cena je pro americký trh určena na 9420 dolarů (221 tisíc korun). Reakce na technologickou novinku výrobce plamenometů jsou na sociálních sítích rozporuplné.

Upoutávka na robota Thermonator od výrobce Throwflame

Někteří si dělají z luxusní hi-tech hračky legraci, jiní poukazují na riziko zneužití nové technologie. „Ponesou vlastníci odpovědnost, když robot způsobí lesní požár nebo zapálí dům jejich sousedů?“ ptá se jeden z nich.

Na území Spojených států amerických je prodej plamenometů legální, výjimkou je území státu Maryland, který je považuje za „destruktivní zařízení“, jež může způsobit újmu na zdraví nebo na majetku. V Kalifornii pak pro plamenomety s dosahem překračujícím tři metry musí mít kupující speciální povolení od místních hasičů, uvedla televize CNN. Obecně ale federální úřady držení plamenometů u americké veřejnosti neupravují.

V roce 2018 Elon Musk začal prodávat vlastní plamenomety prostřednictvím své firmy The Boring Company. Prodejem dvaceti tisíc kusů vydělal deset milionů dolarů, kus tedy prodával za pět set dolarů (11 750 korun).

Později prohlásil, že lituje, že tento druh výrobků určených hlavně pro zábavu dodal na trh. „Říkal jsem, nekupujte to. Je to nebezpečné, je to špatné. Lidé je i přesto kupovali. Nedokázal jsem je zastavit,“ sypal si Musk – alespoň naoko – popel na hlavu.

Plamenomety se v minulosti využívaly zejména pro vojenské účely. Moderní vojenské plamenomety vynalezli Němci v roce 1901, masivně byly používány během první i druhé světové války zejména při bojích v zákopech, proti kulometným hnízdům a menším opevněním.

Fungovaly na principu zápalné látky. Benzin nebo nafta se vystřelovala pomocí inertního plynu, nejčastěji dusíku. Jejich dosah činil zhruba dvacet metrů.