Nečekaný vítěz éry robotů? Umělá inteligence nahrává těžařům plynu kvůli vyšší poptávce po energii

Rostoucí energetické nároky na datová centra znamenají i zvýšení poptávky po elektrické energii. Těžaři plynu počítají s tím, že o fosilní zdroj bude s nástupem umělé inteligence stále větší zájem.

Nečekaný vítěz éry robotů? Umělá inteligence nahrává těžařům plynu kvůli vyšší poptávce po energii
Těžba zemního plynu, ilustrační foto | Shutterstock.com

Bouřlivý rozvoj umělé inteligence (AI) bude stále více ovlivňovat veškeré obory lidské činnosti. Technologická revoluce ale také znamená mnohem vyšší nároky na výpočetní kapacity datových center, a tedy i vyšší poptávku po elektrické energii.

I proto vidí budoucí vývoj globální ekonomiky optimisticky šéfové energetických společností, jež mají založen lukrativní byznys na těžbě a prodeji fosilních zdrojů. Počítají s tím, že poptávka po zemním plynu bude v následujících letech dále růst. Obnovitelné zdroje (zatím) nedokážou pokrýt rostoucí hlad po energiích ve společnosti.

Rýsuje se tak nečekaný vítěz nástupu éry robotů – těžaři a prodejci těkavé fosilní komodity. Manažeři těchto společností tvrdí, že obnovitelné zdroje a bateriová úložiště nemohou v žádném případě uspokojit skokově vyšší poptávku po elektřině (nutno počítat i s rozvojem elektromobility). Producenti plynné komodity očekávají zlatou éru plynárenství, jež souvisí mimo jiné i s odklonem od uhlí v energetice.

„Bez plynu se technologická revoluce neobejde,“ neskrývá optimismus generální ředitel společnosti EQT Toby Rice, když hovoří o boomu používání umělé inteligence. EQT Corporation je v USA největším producentem zemního plynu. Ruce si tak mohou mnout hlavně američtí těžaři z břidlicových zdrojů zemního plynu, kteří ve velkém zásobují i evropský trh. Právě trh se zkapalněným plynem LNG bude z rozvoje umělé inteligence dále profitovat, tvrdí Rice.

Vedení investičního fondu Energy Capital Partners (ECP) v oblasti zelených i fosilních zdrojů je přesvědčeno, že nástup AI bude znamenat vyšší energetické nároky na datová centra, která budou muset spoléhat i na fosilní plyn. „Plyn je jedinou nákladově efektivní výrobou energie, která je schopna zajistit spolehlivé napájení 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Vyžadují to velké technologické společnosti, aby mohly rozvíjet umělou inteligenci,“ zdůraznil Doug Kimmelman, zakladatel a hlavní partner ECP.

Optimismus plynařů je v ostrém kontrastu se závazky amerických technologických obrů, kteří před několika lety slibovali, že provoz jejich firem bude do pár let uhlíkově neutrální a při rozvoji digitalizace nebudou používat fosilní zdroje.

Nicméně energetické nároky na datová centra jsou tak vysoké, že jejich provozovatelé nejsou schopni dostát svým slibům o udržitelnosti. Jen společnost Microsoft, kterou založil Bill Gates, globálně otevírá každé tři dny nové datové centrum, které je potřeba nejen pro rozvoj umělé inteligence, ale i pro stále datově náročnější cloudové služby.

Poradenská společnost S&P Global Commodity Insights předpokládá, že do roku 2035 budou tato centra spotřebovávat jen na americkém trhu 480 terawatthodin elektřiny, tedy více než desetinu současné poptávky po elektrické energii ve Spojených státech. Nyní to je sotva pět procent.