Albert od dubna zvýší mzdy. Přidat letos plánují i další řetězce

Řetězec Albert zvýší svým zaměstnancům od dubna mzdy minimálně o 8,5 procenta a v průměru o deset procent. Přidáno dostanou prodavačky a prodavači, pekaři, skladníci, zelináři nebo vedoucí týmů.

Albert od dubna zvýší mzdy. Přidat letos plánují i další řetězce
ilustrační foto | Mino Surkala / Shutterstock.com

Navýšení mezd od ledna oznámil na konci loňského roku také řetězec Lidl. Další, jako například Penny nebo Tesco, to letos plánují, řekli jejich mluvčí.

Průměrná mzda v Česku se ve třetím čtvrtletí loňského roku zvýšila meziročně o 7,1 procenta na 42 658 korun. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla osmi procent, se ale mzda reálně snížila o 0,8 procenta, informoval už dříve Český statistický úřad. Podle portálu Platy.cz průměrná mzda na pozici prodavač nebo prodavačka loni Česku činila 26 295 korun, proti roku 2020 to bylo o 3299 korun více. Pokladní si přilepšili o 3490 korun, minulý rok pobírali v průměru 28 113 korun.

Navýšení mezd se v Albertu týká dvaceti tisíc zaměstnanců, mzdové náklady tak společnosti letos stoupnou přibližně o 700 milionů korun. „Zaměstnancům i nadále poskytujeme řadu benefitů, ať už nepeněžních, nebo peněžních, jako je příspěvek na dopravu, stravování a penzijní pojištění,“ uvedl viceprezident pro operativu a logistiku společnosti Albert ČR Kalle Becker. Loni Albert zvyšoval mzdy dvakrát.

„Oceňujeme mimořádné kroky, například loňské vánoční bonusy v rámci nenárokové složky mzdy, ale samozřejmě nejdůležitější je garantované navýšení základních mezd,“ uvedla prezidentka Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb Renáta Burianová.

Minimálně o dva tisíce korun vyšší mzdy pobírají od ledna provozní zaměstnanci v prodejnách a ve skladech řetězce Lidl. Od března dostanou přidáno také administrativní pracovníci. Na zvýšení mezd vynaloží Lidl v tomto roce asi 600 milionů korun, informovala už dříve firma.

„Mzdy zvyšujeme pravidelně. Od 1. března roku 2023 se bezmála sedmi tisícům zaměstnanců zvýšila mzda v průměru o 7,5 procenta. S navyšováním mezd počítáme i v letošním roce, o konkrétní výši budeme během ledna a února jednat společně se zástupci odborů,“ řekl ČTK mluvčí řetězce Penny Tomáš Kubík.

Přidat zaměstnancům letos plánuje i Tesco. Loni mzda pracovníků na provozních pozicích stoupla průměrně o devět procent, zaměstnancům v distribučním centru o osm procent. „Změny jsme provedli i v oblasti benefitů, kolegové mohou využívat permanentní patnáctiprocentní slevu na každý nákup v našich obchodech, od července 2023 jsme navýšili hodnotu stravenkového paušálu a od ledna 2024 jsme zavedli další den placeného volna pro věrné zaměstnance,“ řekla ČTK mluvčí Iva Pavlousková.

Portál Platy.cz v listopadu uvedl, že pokladní v Česku letos v průměru pobírali 28 113 korun, proti roku 2020 o 3490 korun více. Průměrná mzda na pozici prodavač nebo prodavačka se za tři roky zvýšila o 3299 korun na 26 295 korun. Průměrná hrubá mzda v Česku vzrostla letos ve druhém čtvrtletí podle Českého statistického úřadu meziročně o 7,7 procenta, tedy o 3101 korun, na 43 193 korun.