Aktuálně na burze: Kofola nakupuje nápojové automaty. S&P hlásí historické maximum

Česká nápojářská společnost Kofola kupuje 49procentní podíl ve společnosti Mixa Vending, která provozuje nápojové a jídelní automaty. Akcie Kofoly dnes mimo jiné zaznamenaly pokles o 1,09 procenta a aktuálně se obchodují za 273 korun.

Aktuálně na burze: Kofola nakupuje nápojové automaty. S&P hlásí historické maximum
Kofola | Shutterstock

Kofola dnes po otevření trhu informovala, že uskutečnila nákup 49procentního podílu společnosti Mixa Vending, jehož součástí je také tříletá opce na majoritní podíl. Mixa Vending se zaměřuje na provoz a obsluhu nápojových a jídelních automatů ve školách, na nádražích, v knihovnách apod. Jedná se o třetí největší firmu provozující automaty v Česku a v roce 2022 dosáhla obratu přes 170 milionů korun.

Generální ředitel Kofoly ČeskoSlovensko Daniel Buryš uvedl, že Kofolu dlouhodobě zajímá trh nápojových automatů, kde uplatní své produkty. „S rodinnou firmou Mixa Vending, která provozuje nejen nápojové, ale i svačinové a jídelní automaty, sdílíme podobné hodnoty a ve spolupráci vidíme velký potenciál. Věříme, že vzájemné synergie pomohou k růstu a zlepšení služeb oběma stranám,“ řekl Buryš s tím, že okrajově firma působí i na Slovensku.

Cena akvizice nebyla zveřejněna.

BURZA ZA HRANICEMI

Zámořské akcie ve čtvrtek uzavřely v kladném teritoriu poté, co lepší čísla HDP vzbudila optimismus, že se americká ekonomika vyhne recesi. Index S&P tak šestým růstem v řadě uzavřel na novém historickém maximu, podobné rekordy hlásí také index DJIA.

Americký výrobce čipů Intel se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vrátil k zisku, vyšší byly meziročně i tržby. Výsledek hospodaření překonal očekávání analytiků, výhled tržeb ale výrazně zaostal. Akcie firmy proto v reakci oslabily zhruba o jedenáct procent.

Nicméně asijské akcie po šesti růstových seancích ztrácely, když ochladl optimismus ohledně stimulů pro čínskou ekonomiku a Intel představil slabá čísla hospodaření. Dle futures by dnes měly zahajovat západoevropské burzy smíšeně okolo včerejších závěrů.

Také pražská burza po dvou nárůstech v řadě pravděpodobně zahájí nerozhodně. ČEZ je tento týden pod tlakem nižších cílových cen a poklesu cen elektřiny. V úvodu seance se pražská burza nachází v mírně zeleném a růst si připisují akcie Photon Energy (+2,78 procenta), Philip Morris (+0,50 procenta) a Komerční banky (+0,47 procenta). Naopak v červeném se nacházejí akcie již zmiňované Kofoly (-1,09 procenta), klesá rovněž Erste (-0,37 procenta) a Moneta Money Bank (-0,20 procenta).

Asijsko-pacifický region přerušil předchozí růstovou sérii a oslabovaly především technologické tituly. Nejméně se dařilo akciím Toyoty, Alibaby a Tencentu. Polovodičové a počítačové společnosti byly negativně ovlivněny včerejším slabším výhledem amerického Intelu. V Japonsku byla oznámena hodnota indexu Tokyo CPI, který v lednu meziročně dosáhl 1,6 procenta při očekávání 2,0 procenta.