Velká celní válka. EU vymýšlí, jak se bránit dovozu levných elektroaut z Číny

EU by musela zavést aspoň 50procentní cla, aby zabránila záplavě levných čínských elektromobilů, tvrdí nová analýza 

EU by musela zavést aspoň 50procentní cla, aby zabránila záplavě levných čínských elektromobilů, tvrdí nová analýza 

Celý článek
0

Applu se v Číně letos nedaří. Zachrání ho uvedení iOS 18 s umělou inteligencí?

Množství prodaných iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí letošního roku kleslo meziročně o 19 procent. Za propadem stojí silný konkurenční tlak domácí značky Huawei s téměř 70procentním meziročním růstem a také marketingové akce spojené s oslavami čínského Nového roku.

Množství prodaných iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí letošního roku kleslo meziročně o 19 procent. Za propadem stojí silný konkurenční tlak domácí značky Huawei s téměř 70procentním meziročním růstem a také marketingové akce spojené s oslavami čínského Nového roku.

Celý článek
0

Digitální ekonomika se stává obětí vlastního úspěchu a vhání USA do náruče Donalda Trumpa

Americké megalopole díky technologickému rozmachu rostou, zbytek země vymírá. Do karet to hraje autoritářům

Americké megalopole díky technologickému rozmachu rostou, zbytek země vymírá. Do karet to hraje autoritářům

Celý článek
0

Admirál Putin. Diktátorova flotila luxusních jachet má už deset kusů

Protikorupční bojovníci z Dossier Center objevili další dvě jachty, které patří ruskému prezidentu Putinovi. Jedna z nich se zrovna opravuje v tureckých docích.

Admirál Putin. Diktátorova flotila luxusních jachet má už deset kusů
Jachta Šeherezáda, která měří 140 metrů, byla loni zabavena v Itálii. Snímek pochází z roku 2020, kdy kotvila v Dubrovníku | foto Shutterstock.com

Co má ruský diktátor Vladimir Putin nejraději? Určitě absolutní moc, protože Kremlu šéfuje už od posledního dne roku 1999, kdy mu prezidentský úřad předal Boris Jelcin (v době, kdy byl prezidentem Dmitrij Medveděv, Putin jako premiér stejně šéfoval celé zemi). Také kvalitní vína (zejména francouzská), ženy (jeho dlouholetou milenkou je bývalá gymnastka Alina Kabajevová) a samozřejmě luxusní jachty jako všichni ruští oligarchové. 

V jejich počtu nemá Putin zřejmě konkurenci. Protikorupční bojovníci z organizace Dossier Center vypátrali už deset luxusních plavidel, jejichž celková hodnota se blíží jedné miliardě dolarů. Na seznam novodobého ruského „cara“ přidali aktuálně dva nové exempláře. 

Zmíněnou protikorupční organizaci financuje Michail Chodorkovskij, kterého Putinův režim věznil a následně donutil z Ruska odejít. Nyní žije v Londýně a platí za vlivného kritika ruského režimu. 

Nově objevenými jachtami, které Putin či jeho nejbližší okolí používají, jsou loď Victoria s délkou 72 metrů a eskortní loď Orion s 38 metry. Victorii postavila vojenská loděnice Sevmaš společně s další jachtou Graceful. Prvně jmenovaná slouží jako vlajková loď Putinovy soukromé Černomořské flotily a jejím domovským přístavem je letovisko Soči. Nyní se opravuje v tureckých loděnicích.

Turecko mezi NATO a Ruskem

Do doků v blízkosti Istanbulu zamířilo plavidlo koncem října a následně vypnulo vysílač automatického identifikačního systému (AIS), který informuje o poloze lodi. Absurdní rozměr celé situace dokládá skutečnost, že v tureckých loděnicích se běžně stavějí námořní lodě určené pro turecké námořnictvo, jež je součástí Severoatlantické aliance. 

Soukromí detektivové Chodorkovského organizace, kteří si vytkli za cíl sledovat „kriminální aktivity“ Putina a jeho okolí a sbírat o nich důkazy, vypátrali jachtu pomocí dronu. Další exponát z Putinovy jachetní sbírky identifikovali díky velkému písmenu „V“, které je pro něj charakteristické.

 

Victoria je určena pro jedenáct až patnáct členů posádky a šest pasažérů. Náklady na provoz dosahují údajně padesáti milionů dolarů ročně. Dossier dodává, že na Putinových jachtách jsou většinou oddělené hlavní kajuty. Jeden luxusní apartmán slouží ruskému diktátorovi a druhý je určen pro jeho milenku. Victoria jezdí z přístavu v Soči na černomořský mys Idokopas, kde se rozkládá Putinův palác. Před dosažením mysu jachta pravidelně vypíná svůj identifikační systém. Luxusní loď prý využívá zejména Putinova milenka Kabajevová a její přátelé.

I když pochopitelně neexistují písemné důkazy, že nákladná plavidla patří Putinovi, Dossier odkazuje na řadu jiných indicií, jež jasně naznačují, že luxusní „hračky“ ovládá ruský vůdce. „Stejně jako u jiných jachet ruského prezidenta existuje spousta nepřímých důkazů: speciálně vybraná posádka, lodní trasa v blízkosti Putinova paláce a neobvyklá historie vzniku,“ uvádí organizace, která hodlá Putina a jeho okolí dohnat před mezinárodní soudy, aby se tam ze svých zločinů zodpovídali. 

Náklady na údržbu jsou obrovské

Victoria je nyní největší černomořskou jachtou, kterou Putin vládne. Ještě větší, 140metrová superjachta Šeherezáda, byla loni v květnu zadržena v Itálii. Pro Putina to nepochybně nebylo nic příjemného, ovšem namístě je dodat, že levně z toho nevyvázla ani Itálie: zabavené luxusní lodě ruských oligarchů znamenají pro daňové poplatníky z dotčených zemí obrovské náklady. 

Ukazuje to případ jachty Alfa Nero, kterou americké úřady zabavily Putinovu příteli a majiteli společnosti na výrobu umělých hnojiv Andreji Gurijevovi v jednom z přístavů karibského státu Antigua a Barbuda. Údržba dotyčné „lodičky“ (měří 82 metrů a má hodnotu 120 milionů dolarů) stojí údajně 28 tisíc dolarů (620 tisíc korun) týdně.

Hon na oligarchy

Západní země začaly loni po vpádu ruských vojáků na Ukrajinu ve velkém zabavovat majetek ruských oligarchů, protože podporují Putina a jeho okolí. K dubnu 2023 měly podle údajů časopisu Forbes zabavit nejméně patnáct luxusních jachet, jedenáct soukromých tryskáčů nebo vrtulníků a k tomu 124 nemovitostí v celkové hodnotě devíti miliard dolarů. Západní sankce uvalené na ruské oligarchy mají za cíl odříznout je od luxusu a znemožnit jim život v západních zemích, což je zvyk, který sice halasně odsuzují, ale v praxi s o to větším požitkem provozují.

Podle německého právníka Viktora Winklera, jenž se specializuje na problematiku sankcí, je pravděpodobnost, že by západní země tyto ekonomické restrikce někdy zrušily, velice malá.  Zablokovaný majetek nemůže přitom nikdo využívat ani s ním jakýmkoli způsobem nakládat (prodávat, převádět na jiné osoby). 

Celkově se hodnota zabaveného majetku ruských oligarchů odhaduje na desítky miliard dolarů.  Dopady sankcí ovšem snižuje fakt, že sankcionovaní oligarchové ztratili jen malou část svého bohatství. Mezi únorem 2022 a dubnem 2023 šlo odhadem o čtrnáct procent hodnoty jejich majetku. Navíc se proti zabavení svých jachet a domů brání podáváním žalob k západním soudům.