Mistrovství světa v hokeji s pivem za 110? Kdo vydělává na šampionátu

Výmluva, která Čechy spolehlivě irituje? Že minulé šampionáty byly mnohem dražší, glosuje analytik Hrotu24 Miroslav Zámečník.

Výmluva, která Čechy spolehlivě irituje? Že minulé šampionáty byly mnohem dražší, glosuje analytik Hrotu24 Miroslav Zámečník.

Celý článek
0

Opožděný apríl? Kancléř Scholz musí vysvětlovat, proč kebab zdražuje

Po nájemném dojde na oblíbené turecké jídlo: německá krajní levice chce na kebab zavést cenový strop. 

Po nájemném dojde na oblíbené turecké jídlo: německá krajní levice chce na kebab zavést cenový strop. 

Celý článek
0

Akciový index Dow Jones poprvé v historii překonal hranici 40 000 bodů

Americký akciový index Dow Jones poprvé překonal hodnotu 40 000 bodů a zaznamenal nejrychlejší vzestup o 10 000 bodů. Růst akcií podporují příznivé čtvrtletní výsledky hospodaření firem a růst sázek, že centrální banka USA (Fed) sníží úrokové sazby, uvedla agentura Reuters.

Americký akciový index Dow Jones poprvé překonal hodnotu 40 000 bodů a zaznamenal nejrychlejší vzestup o 10 000 bodů. Růst akcií podporují příznivé čtvrtletní výsledky hospodaření firem a růst sázek, že centrální banka USA (Fed) sníží úrokové sazby, uvedla agentura Reuters.

Celý článek
0

Jídlo a pití v českých restauracích podražily za poslední čtyři roky o 34 procent

Ceny v českých restauracích, barech, klubech nebo bistrech se od prosince 2019 do konce loňského roku zvýšily o 34 procent.

Jídlo a pití v českých restauracích podražily za poslední čtyři roky o 34 procent
ilustrační foto | Shutterstock.com

V porovnání s předloňským lednem byly loni v prosinci ceny vyšší o osmnáct procent. Vyplývá to z dat společnosti Dotykačka z pokladních systémů, která dnes na setkání v Praze představili ředitel výzkumu společnosti Vladimír Sirotek a Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků.

Dotykačka sleduje takzvaný gastroindex, který se skládá z padesáti nejprodávanějších položek ve všech typech podniků, kde se podávají nápoje nebo jídlo. Statistiky pocházejí z více než osmi tisíc provozů. Podle dat společnosti za celou ČR loni v gastronomii vzrostly meziročně tržby o tři procenta. Pro řadu podniků to ale vzhledem k celoroční vysoké inflaci znamená v reálných cenách spíše pokles, uvedl Kastner.

Sirotek poukázal na to, že v ČR jsou výrazné rozdíly v regionech. V hlavním městě se v roce 2023 tržby meziročně zvedly o sedm procent, stejně tak v Jihomoravském kraji. Podle Kastnera tak růst celého sektoru prakticky táhne Praha a Brno.

O pět procent loni meziročně vzrostly tržby na Vysočině nebo v Olomouckém kraji, ve středních Čechách vzrostly o čtyři procenta. Na úrovni celé ČR, tedy růstu tržeb o tři procenta, byl také Zlínský kraj. Naopak nejvíce se propadly tržby v gastronomii v Pardubickém kraji, kde klesly meziročně o tři procenta. V Karlovarském kraji se snížily o dvě procenta. Další kraje se pohybují spíše kolem nuly.

Data společnosti ukazují i rozdíly podle typů podniků. Vyplývá z nich, že se loni nejvíce propadly tržby klubům a diskotékám, meziročně o třináct procent. „Ubývá spotřeba po 23:00, která je spojená zejména s konzumací tvrdšího alkoholu,“ doplnil Kastner. Uvedl, že nejlépe se daří kavárnám, kterým se naopak tržby meziročně o osm procent zvýšily. Kastner poznamenal, že již nejde pouze o podniky podávající kávu, ale nabízejí i jídlo nebo třeba míchané nápoje, a přebírají tak nabídku jiných podniků.