Přistávací plocha pro dron na střeše auta? Čínské automobilky se předhánějí v inovacích

Čínská automobilka BYD chystá tři nové modely své značky Fang Cheng Bao, která se zaměřuje na segment terénních a sportovních vozů. A zákazníky láká i na takové vychytávky, jako je například přistávací plocha pro dron na střeše.  

Přistávací plocha pro dron na střeše auta? Čínské automobilky se předhánějí v inovacích
Fang Cheng Bao 5 (Leopard 5) hybrid offroad SUV | foto Robert Way / Shutterstock.com

Konkrétně BYD uvede na trh terénní SUV Leopard 8, SUV Super 3 určené pro městskou jízdu a sportovní vůz Super 9. Společnost ještě neoznámila ceny, vozidla zatím prezentovala jako koncepty, oficiální představení chystá na autosalonu v Pekingu příští týden. V tuto chvíli není jasné ani to, do jaké míry budou nová auta plně elektrická. 

BYD spustila svou značku Fang Cheng Bao minulé léto s důrazem na „personalizované potřeby spotřebitelů", zejména co se týká terénní a sportovních vlastností. První vozidlo značky, hybridní terénní SUV s názvem Leopard 5, bylo uvedeno na trh v listopadu se startovací cenou kolem 40 tisíc dolarů (zhruba 920 tisíc korun). Od té doby se jich prodalo téměř 20 tisíc.  

BYD zároveň prodává terénní SUV a sportovní vůz pod svou luxusní značkou Yangwang, kterou výrobce spustil na začátku minulého roku s cílem oslovit spotřebitele ochotné utratit za auto částku kolem jednoho milionu jüanů (3,5 milionu korun). 

Většina vozidel BYD spadá do nejprodávanějšího segmentu trhu a patří mezi nejlépe prodávaná nová elektrická auta v Číně. Kategorie zahrnuje vozidla pouze na baterie a hybridní vozidla. „V posledních 20 letech naše technologické inovace nastavily vysokou laťku pro celý autoprůmysl," řekl během prezentace nových vozidel hlavní vývojář společnosti BYD Lian Yubo.  

Uvedení vozidel BYD přichází v době, kdy na čínském trhu zuří na trhu elektroaut tuhý konkurenční boj. Například čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi minulý měsíc uvedl na trh své první elektrické auto zaměřené přímo proti Modelu 3 od Tesly.