Apple se snaží snížit závislost na Číně, zvyšuje výrobu v Indii

Technologický gigant Apple loni v Indii vyrobil iPhony v rekordní hodnotě 14 miliard dolarů, což je známkou pokračující snahy společnosti vyrábět více zařízení mimo Čínu.

Apple se snaží snížit závislost na Číně, zvyšuje výrobu v Indii
Apple přesouvá výrobu z Číny do Indie | foto: Shutterstock.com

Původní zpráva agentury Bloomberg uvádí, že produkce iPhonů společnosti Apple v Indii oproti předchozímu roku více než dvojnásobně vzrostla. Nyní tvoří přibližně 14 procent celkové produkce iPhonů společnosti. K tomuto nárůstu významně přispěli smluvní výrobci, jako jsou Foxconn (67 procent), Pegatron (17 procent) a Wistron (16 procent), kteří rozšířili své výrobní kapacity v Indii.

Tento posun je v souladu s dlouhodobým plánem společnosti Apple přesunout 40 až 45 procent své výroby z Číny do Indie. Rozhodnutí přichází v době, kdy v Číně za poslední dva roky klesá poptávka po iPhonech. Data Čínské akademie informačních a komunikačních technologií ukazují na výrazný pokles dodávek zahraničních smartphonů, včetně iPhonů, v únoru 2023.

Zvýšené zaměření společnosti Apple na Indii není motivováno pouze diverzifikací dodavatelského řetězce, ale také geopolitickým napětím s Čínou. Společnost aktivně podporuje dodavatele v zahájení výroby baterií a dalších komponent v Indii. Tato strategie přesahuje samotnou výrobu – Apple v loňském roce otevřel své první maloobchodní prodejny v Bombaji a Dillí a do roku 2027 plánuje otevřít další tři.

Přestože Apple v současné době ovládá na indickém trhu s chytrými telefony pouze šest procent, který dominují levnější čínské značky, společnost v této zemi vidí značný potenciál. Aktuálně se výroba zaměřuje na starší modely, jako je iPhone 12 a základní model iPhone 15.

Zvýšená přítomnost společnosti Apple v Indii však naznačuje strategický závazek vůči tomuto trhu. Nárůst výroby společnosti Apple v Indii představuje významný posun a odráží její snahu snížit závislost na Číně a vstoupit na nové trhy. Tento krok může mít dlouhodobé dopady jak na dodavatelský řetězec společnosti Apple, tak na indický trh s chytrými telefony.