Apple potřebuje další „velkou věc“. Zachrání ho roboti a chytrá domácnost?

Apple se s největší pravděpodobností hodlá vrátit ke konceptu chytré domácnosti. V současné době proto pracuje nejen na odlehčených ovládacích tabletech iPad, ale údajně se zabývá i návrhy různých typů robotů.

Apple potřebuje další „velkou věc“. Zachrání ho roboti a chytrá domácnost?
Ovládání chytré domácnosti za pomoci přenosného zařízení. | Foto: Shutterstock

Zprávu o tom, že se společnost Apple začíná znovu rozhlížet, kam dále vykročit, přinesla agentura Bloomerg. Podle jejího analytika Marka Gurmana totiž tento technologický gigant v současné době zažívá podobnou situaci jako na konci 90. let, kdy společnost stála na rozcestí a bylo potřeba na trh dostat převratný produkt. Což se podařilo v roce 1998 s počítači iMac, které Apple navedly na správnou cestu, a poté znovu v roce 2001 s přehrávačem iPod, jenž v té době absolutně neměl konkurenci, stal se jakýmsi oslím můstkem k přechodu do segmentu spotřební elektroniky a odstartoval cestu k iPhonu.

„Od té doby se pak byznys Apple točil zejména kolem iPhonu a následně iPadu či online služeb, které tvoří více než polovinu příjmů společnosti. Jenomže prodeje iPhonů v poslední době stagnovaly, proto nyní společnost hledá novou produktovou oblast,“ řekl Gurman. Ještě před rokem Apple hodně plánů, které zahrnovaly vývoj elektromobilu, smíšené reality i umělé inteligence. Situace nyní je ale poněkud jiná. Společnost vývoj svého prvního osobního vozidla zastavila, VR/AR brýle Vision Pro už jsou sice od ledna na trhu, ale mainstreamový hit se z nich nestal. A ukončila i práci na novém displeji pro chytré hodinky iWatch a zároveň jí začíná ujíždět vlak i v segmentu AI, zejména v generativních modelech, kde v současné době dominují Google, Microsoft či Amazon.

„Zastavovat se začal i nárůst výkonu procesorů a společnost zůstává pozadu i na trhu chytrých domácností,“ vyjmenoval Gurman další potíže a dodal, že i když Apple začal získávat větší množství peněz z online služeb, je stále primárně výrobcem zařízení, a je proto pro ni životně důležité, zůstal leaderem inovací v oblasti hardwaru. Což by pravděpodobně znamenalo i návrat k segmentu chytré domácnosti, kde má Apple stále velké pole působnosti. Podle Gurmana společnost hovořila o automatizaci funkcí domácnosti a nabídce modernizovaného set-top boxu Apple TV s vestavěnou kamerou pro videokonference FaceTime a ovládání pomocí gest. Přičemž všechny tyto technologie budou bezproblémově fungovat s iPhonem i Vision Pro.

Nicméně jedním ze základních stavebních kamenů strategie zaměřené na chytrou domácnost by měl být odlehčený tablet respektive zařízení podobné low-end iPadu. „Takové zařízení by se mohlo podle potřeby přenášet z místnosti do místnosti a připojovat k nabíječkám rozmístěným po domě. Apple zahájil malosériovou zkušební výrobu displejů pro tento produkt, ale zatím se nerozhodl, zda bude pokračovat,“ píše Gurman. Portál Business Insider zaslal Gurmanovi email s dotazem, zda by mohl být ohledně takového tabletu trochu konkrétnější.

Dle jeho odpovědi by mělo jít o domácí tablet pro ovládání chytré domácnosti. „Myšlenka by byla taková, že kromě toho na něm půjde dále surfovat po webu, sledovat filmy či krátká videa ze sociálních sítí a podobně. Funkčně asi nebude v tomto pohledu o tolik jiný než telefon či klasický iPad, ale měl by být levnější.“

Analytik ve svém Bloomberg článku dále hovoří i o tom, že Apple zvažuje myšlenku vývoje a výroby různých robotických zařízení s umělou inteligencí. V rámci svých softwarových a AI firem má Apple týmy lidí, které se soustředí na robotiku. „Jeden z jejich nedávných projektů se týkal domácího robota, jenž by mohl koexistovat s člověkem v domácnosti. Někteří zasvěcení lidé pak dokonce vyslovili domněnku, že by se Apple mohl pustit do stavby humanoidních robotů, kteří by zvládal domácí práce,“ cituje své zdroje Guman a dodává, že zatím jde spíše o hudbu budoucnosti, pokud se vůbec Apple rozhodne, že se tímto směrem vydá. 

Je ale pravdou, že Apple už několik let pracuje na vývoji stolního zařízení, které využívá robotickou paži k pohybu po displeji. Rameno by mohlo zrcadlit člověka na druhé straně FaceTime hovoru, přičemž posunem obrazovky by napodobovalo kývnutí nebo zavrtění hlavou. Ani toto zařízení však nemá podle Gurmana zatím jednotnou podporu výkonného týmu společnosti Apple. „Ale vzhledem k tomu, že robotika a umělá inteligence se každým rokem vyvíjejí a jejich význam technického vývoje v těchto oblastech poroste spolu s časem, ještě stále existuje naděje, že by se nějaké zařízení z laboratoří Applu mohlo jednoho dne dostat do našich obývacích pokojů,“ uzavírá Mark Gurman.