Ztrátové Opatovice

Další rok v červených číslech mají za sebou Elektrárny Opatovice (EOP), které jsou součástí Energetického a průmyslového holdingu (EPH).

Ztrátové Opatovice
Elektrárna Opatovice | Shutterstock

Výrobce tepla pro Hradec Králové, Pardubice a Chrudim uzavřel loňský rok se ztrátou 432 milionů korun, v roce 2018 prodělal 291 milionů. Tržby meziročně klesly o téměř deset procent na 2,9 miliardy korun.

Podle vyjádření představenstva EOP v úvodu nedávno zveřejněné výroční zprávy souvisí zhoršený výsledek s poklesem prodejních cen elektřiny, růstem ceny emisních povolenek a poklesem jejich přídělu zdarma. Vzhledem k nepříznivému vývoji na trhu společnost omezila prodej vyrobené elektřiny z 1,33 miliardy kilowatthodin v roce 2018 na 943 milionů kilowatthodin v minulém roce.

Uhelné elektrárny a teplárny se stále více dostávají pod tlak a hledají způsoby, jak přejít na jiná paliva. Platí to i pro opatovickou elektrárnu. „V oblasti investic se bude EOP v následujícím období zaměřovat především na výstavbu nových zdrojů využívající ekologická paliva, které pomohou udržet výkonnost společnosti i při postupné dekarbonizaci,“ uvádí se dále ve výroční zprávě společnosti.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit