Zrušení zákazu prodeje: políček bezradné vládě

Pár poznámek k nálezu Ústavního soudu o zákazu prodeje

Zrušení zákazu prodeje: políček bezradné vládě
Soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček vyhlašuje nález Ústavního soudu ohledně zrušení části usnesení vlády zakazující maloobchodní prodej. | Profimedia.cz

Ústavní soud (ÚS) zrušil vládní zákaz prodeje a poskytování služeb ve vybraných oblastech. Svým rozhodnutím tak dal za pravdu skupině senátorů, kteří toto opakovaně vydávané opatření považují za diskriminační. Strážce ústavnosti v krátké době již podruhé vstoupil přímo doprostřed veřejné diskuse. Celý jeho nález si každopádně zaslouží přinejmenším několik poznámek.

Velká improvizace

V prvé řadě platí, že vláda si podobný políček zasloužila. Ani po roce boje s pandemií není její počínání ničím jiným než jednou velkou improvizací. A spoléháním se na to, že to nějak dopadne a že jí to zase projde. Opakované zavírání, otevírání a zase zavírání některých oblastí obchodu a takřka celých služeb je typickou ukázkou takové bezradné improvizace. Při udělování výjimek z těchto plošných restrikcí jako by si členové vlády házeli korunou. Anebo měli očividné zadání, že někomu pomoci mají, protože na tom má někdo vlivný zájem, zatímco jiného mají v klidu ponechat vlastnímu osudu, neboť není nikdo, kdo by se o něj dostatečně „postaral“. Obojí je evidentně hrubou chybou.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit