Zonky prodělává milion korun denně

Poskytovatel půjček náležející do skupiny PPF se propadá do stále větší ztráty, jen loni se jednalo o 365 milionů korun.

Zonky prodělává milion korun denně
ilustrační foto | Shutterstock.com

Půjčte si od nás levněji než v bance a bez skrytých poplatků! Na tuto reklamu láká klienty poskytovatel peer-to-peer půjček Zonky. Sám je však odkázán na stamilionové půjčky od mateřské skupiny Home Credit, která patří do koncernu PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Zonky je totiž dlouhodobě ztrátové, loni prodělalo 365 milionů korun. Tedy přesně jeden milion korun denně.

Loňské výsledky hospodaření lze nalézt ve výroční zprávě, kterou firma před několika dny vložila do obchodního rejstříku. O rok dříve firma, která na konci loňského roku změnila název na Benxy (ale dál působí pod obchodní značkou Zonky), měla ztrátu 275 milionů korun. Kumulovaná ztráta od vzniku firmy se již vyšplhala na více než 900 milionů korun.

Silně ztrátová firma Benxy alias Zonky se tudíž neobejde bez finančních injekcí od mateřské skupiny Home Credit Group. Jen za loňský rok se jednalo o 528 milionů korun. Firmu do ztráty stahují zejména vysoké provozní náklady. Osobní náklady se loni vyšplhaly na 241 milionů korun, vysoké jsou také náklady na reklamu a marketing (119 milionů korun), odborné a poradenské služby (přes 65 milionů) a informační technologie (přes 42 milionů korun za rok).

Vlastníci tak mohou mít radost snad aspoň z obchodních výsledků firmy Benxy/Zonky. Objem poskytnutých úvěrů loni narostl o 38 procent na 4,6 miliardy korun. Podle tiskové zprávy výrazně přibylo lidí, kteří prostřednictvím Zonky investují. Jejich počet se loni meziročně navýšil o 40 procent na více než 34 tisíc, objem investovaných peněz překonal 3,5 miliardy korun.