Znovu a lépe

ČSSD po osmi letech ve vládě slibuje, že už opravdu prosadí delší dovolenou a vyšší minimální mzdu. Kolik to bude stát a kdo jí dá hlasy, neříká.

Sociální demokraté pevně věří, že si česká veřejnost nevšimla koronavirové pandemie. Připravují totiž sérii opatření, která zatíží zaměstnavatele i státní rozpočet. Právě v době, kdy se bude Česko dostávat z nejhoršího, chtějí zkracovat pracovní dobu, zvyšovat minimální mzdu a natahovat dovolenou. 

Ještě před dvěma lety by šlo o tahák na voliče v bohatnoucí zemi. V podstatě špatný, ale u levicové strany pochopitelný. V březnu 2021 uprostřed globální nejistoty se ale jedná o ztělesněný plán na ožebračení veřejnosti. Podpořit stranu, která s balíkem nápadů přišla, může jen ten, kdo se rok nepodíval z okna.

Žádná ze zemí, a Česko obzvlášť, není v situaci ekonomického růstu a jistoty pro budoucí roky, kdy si může hodit nohy na stůl, povolit pásek a na nějakou dobu vydechnout. Sociální demokraté ale do sněmovního systému nahráli poslanecký návrh, který označili za převratný. Chtějí zkrácení týdenní pracovní doby na 37,5 hodiny, minimální mzdu na úrovni 50 procent mzdy průměrné a uzákonění pěti týdnů dovolené.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit