Zmizela miliarda turistů a bilion dolarů

Turistický byznys sčítá ztráty za rok s čínskou chřipkou. Celosvětově ubyla miliarda turistů, do Prahy jich přijelo méně o šest milionů.

Zmizela miliarda turistů a bilion dolarů
ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník HROT

Globální turistický průmysl se loni propadl o tři čtvrtiny. Zahraniční dovolenou nebo výlet si loni dopřálo o miliardu lidí méně než v předešlém roce. Cena, kterou za to zaplatili podnikatelé z oboru, je astronomická: 1,3 bilionu dolarů.

Podle Světové organizace cestovního ruchu jsou dopady zavřených hranic a zrušených leteckých spojů nejhorší v historii turismu vůbec. Například ve srovnání s krizovými lety 2008 a 2009 jsou ztráty jedenáctinásobné. Na propadu celosvětového hospodářství se loni kolaps turismu podepsal až dvěma procentními body.

Restrikce a zákazy postihly celý svět, polovina propadu mezinárodních příjezdů ale připadla na Evropu. Česká republika tak patřila k hůře postiženým regionům. Počet hostů v tuzemských hotelech a penzionech se loni podle údajů ČSÚ snížil o polovinu na necelých 11 milionů. „Návštěvnost ubytovacích zařízení se po několikaletém nepřetržitém růstu propadla na úroveň 90. let,“ hodnotí uplynulý rok šéf statistiků Marek Rojíček.

Nejvíc byla koronavirová omezení patrná na návštěvnosti ze zahraničí. V českých hotelech ubylo více než osm milionů zahraničních hostů, celkem tu strávili o 20 milionů nocí méně. Mizerně si loni vedl turismus ve všech krajích, největší zásah ale dostala Praha. Na návštěvu tam přijelo o šest milionů turistů méně než v roce 2019. Jediným lepším obdobím loňského roku byly letní uvolněné měsíce. Hoteliéry a turistické atrakce ale zachraňovali především domácí hosté.

„Prázdninové uvolnění restrikcí vedlo k obrovskému zájmu o dovolenou v Česku. Ubytování domácích hostů vzrostlo v červenci a srpnu meziročně o více než 20 procent. Dorovnat výpadek, který vznikl kvůli 128 dnům, kdy bylo v loňském roce omezeno poskytování ubytovacích služeb, ovšem léto nemohlo,“ vysvětluje vedoucí oddělení cestovního ruchu ČSÚ Pavel Vančura.

Špatnou zprávou pro turistický byznys je, že letošní rok nebude o mnoho lepší – cestovní omezení se uvolní přinejlepším na podzim. Zaplatit svou existencí to podle odhadů může až třetina hotelů v Praze. Některé z nich ostatně už na situaci reagují a přestavují pokoje na byty k delšímu pronájmu.