Zlatá data. Altron se chystá na nástup 5G sítí

Česká jednička v datových centrech vyhlíží nástup 5G sítí

Zlatá data. Altron se chystá na nástup 5G sítí
„Seznam.cz stojí před dalším rozvojem a je nám ctí, že s námi v oblasti datových center počítá,“ hovoří o největší referenci firmy Martin Souček (vlevo), jeden z šéfů Altronu. | Tomáš Novák týdeník HROT

Psala se devadesátá léta a firma Altron začínala jako IT společnost, což tehdy znamenalo zejména dovážení počítačů z Německa. Doba se měnila a přiměla zakladatele začít stavět datová centra. Opět byli jedni z prvních. Dnes na jejich řešeních běží třeba služby firmy Seznam.cz a je největší tuzemskou společností v oboru. A nyní se chystá na nástup 5G sítí a chytrých domácností.

Jak získat náskok

Cesta Altronu byla vlastně věčný hledáním, snahou vyhnout se nebo předběhnout konkurenci. „Začínali jsme jako IT firma, tehdy bylo IT o dodávkách hardwaru. Věci se vozily z Německa, ale pak je začal Pavel Tykač vozit z Tchaj-wanu po kontejnerech. Na to jsme neměli ani peníze, ani kontakty, ani jsme bohužel neviděli tu obrovskou příležitost na trhu. Odskočili jsme do zálohování a napájení počítačových systémů, což tehdy byl takový hit sekundárního trhu IT,“ vypráví Milivoj Uzelac, jeden ze zakladatelů firmy a mimochodem syn stejnojmenného dirigenta a hudebního skladatele.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit