Zkrocení zlých ratingů. Agentury už nejsou tak přísné

Před deseti lety je obviňovali z přilévání oleje do ohně. Během koronakrize jsou zatím ratingové agentury při „sekání“ ratingů opatrnější.

Zkrocení zlých ratingů. Agentury už nejsou tak přísné
Agentury by měly dobře zvažovat změny ratingů a nechovat se procyklicky, varuje šéf regulátora ESMA Steven Maijoor. | Profimedia.cz

Během finanční krize po roce 2008 patřily ratingové agentury mezi mediální hvězdy. I lidé nepolíbení ekonomií díky článkům o kolabujícím Řecku nebo Portugalsku začali alespoň tušit, kdo jsou a co dělají. A také jak umějí zatopit (nejen) předluženým vládám a státům.

Letos v únoru svět vstoupil do zřejmě ještě horší ekonomické krize. Naprostá většina států se ji chystá řešit ještě masivnějším zadlužováním. Přesto v novinových titulcích na „ratingovky“ prakticky nenarazíte; snad s výjimkou zpráv, v nichž se ministryně financí Alena Schillerová chlubí, že Česko si i přes tragický státní rozpočet udrželo vynikající hodnocení.

Plácnutí přes prsty

Detailní pohled na činnost agentur ukazuje, že ani v letošním krizovém roce nezahálejí. Ratingy firemních dluhopisů jsou téma na samostatnou analýzu. Vezmeme-li v potaz jen vládní dluhy, během první vlny epidemie do poloviny roku tři největší agentury – S&P, Moody’s a Fitch – snížily hodnocení dluhopisů nebo alespoň zhoršily výhled pro příští měsíce osmi desítkám vlád po celém světě. 

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit