Zkrocení přerostlého medvěda

Petr Kellner si na něm vylámal zuby, zkrotili ho až Marek Dospiva s Karlem Pražákem. Lední medvěd, jak se projektu říkalo, se změnil k nepoznání, ale luxus a miliardáři zůstali.

Zkrocení přerostlého medvěda
Developerský projekt v pražských Dejvicích spěje do finále | Archiv

Teď v polovině září jde stále ještě o nenápadný parkovací plac v proluce činžovních domů, který svírají ulice Jugoslávských partyzánů a Verdunská na hraně extrémně rušného Vítězného náměstí v pražských Dejvicích. V Praze byste ale těžko hledali pozemek se zajímavější historií a zřejmě i budoucností.

Brzy se tady začne stavět, čímž se po více než deseti letech uzavře pozoruhodný a trochu pohnutý příběh projektu, ve kterém se střetávaly zájmy tehdy nejbohatšího Čecha s místními obyvateli a politiky a který pro Petra Kellnera představoval jeden z mála velkých byznysových neúspěchů.

Ostatně právě projekt nedokončené moderní kancelářské budovy, kterou zde chystal pod názvem Line, ale pro niž se mnohem více uchytilo označení Lední medvěd, byl jedním z důvodů, proč se PPF nakonec z tuzemského developerského trhu téměř úplně stáhla.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit