Život na dluh

Pokud skupinovou imunitu neprolomí nové varianty viru, měl by český HDP někdy v pololetí 2022 dosáhnout stejného výkonu jako v předcovidovém roce 2019.

Ministerstvo financí vytáhlo do boje za státní rozpočet na příští rok a hlavním argumentem zdůvodňujícím navrhovaný schodek ve výši 390 miliard korun je meziroční zlepšení oproti letošnímu plánovanému deficitu a vysoké kapitálové výdaje. Ani zběžné porovnání základních čísel nemůže skončit pokýváním hlavičkou, že paní ministryně dělá, co může.

Kdo bude vládnout

Předně, schodek je navrhován vyšší, než byla loňská skutečnost (-367 miliard), kdy byla ekonomika postižena bezprecedentním poklesem. V takové situaci bylo brzdění poklesu, ať již snižováním daní, nebo poskytováním nejrůznějších odkladů a přímých podpor namístě. Z letošních plánovaných 500 miliard má řekněme tak 200 přímou či nepřímou souvislost s covidem-19 a zbytek hledejme ve faktu, že máme volební rok a že se čeká docela vyhrocený souboj o to, kdo bude v Česku po říjnu vládnout.

Z takto nastaveného „benchmarku“ ministerstvo financí navrhuje deficit, který je ekonomickému cyklu zcela nepřiměřený. Díky letošnímu oživení, které by mělo s ještě větší intenzitou pokračovat v roce příštím - odhady pro něj uvádějí až 4,8 procenta, tedy zhruba dvojnásobek dlouhodobého průměrného tempa růstu od vzniku České republiky. V takovýchto letech by se měly finance konsolidovat, a ne že ne.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit