Ženy se po pandemii nevracejí na trh práce. Chyba je u zaměstnavatelů

Spousta žen během pandemie covidu-19 opustila pracovní trh. Ani po zklidnění situace se na něj však nevracejí. Zjistil to průzkum společnosti ManpowerGroup. „Ženy se chtějí vrátit do jiného způsobu práce,“ vysvětluje to HR odbornice Jaroslava Rezlerová.

Ženy se po pandemii nevracejí na trh práce. Chyba je u zaměstnavatelů
ilustrační foto | Shutterstock.com

Podle Rezlerové, generální ředitelky ManpowerGroup, jsou ženy nejvíce nedoceněným lidským kapitálem na světě. Přístup zaměstnavatelů k nim se bude muset změnit. „Jeden z důvodů, proč se tolik žen nevrátilo zpět do práce, je, že se chtěly vrátit do jiného způsobu práce. Pokud budou firmy očekávat, že jejich lidé budou pracovat stejným způsobem jako dříve, budou mít problém s angažovaností svých zaměstnanců a nebudou pro ně atraktivní. Ženy mají podle našeho průzkumu pocit, že pro ně firmy nedělají dost: cítí se vyhořelé, nedoceněné a někde i podhodnocené. Mnoho firem se snaží omezovat možnosti flexibility, které využívaly v průběhu pandemie,“ míní Rezlerová.

Dobrou zprávou je, že ženy poměrně dobře vědí, co by v zaměstnání chtěly změnit. „Osmdesát procent z nich chce dosáhnout větší rovnováhy mezi pracovním a osobním životem. Uvítaly by více flexibility, a to zejména v čase začátku a konce pracovní doby, a méně dní práce v kanceláři. Klíčová je bezesporu rovnost na pracovišti bez ohledu na věk, rasu, pohlaví nebo jiné faktory a spravedlivá odměna za vykonanou práci. Celkem 46 procent žen a 40 procent mužů považuje spravedlivou odměnu za nejdůležitější faktor produktivity. Ženy by rády měly více možností pro získání nových dovedností a zvyšování kvalifikace,“ konstatuje Rezlerová ve velkém rozhovoru pro týdeník Hrot.

Podle průzkumu ManpowerGroup pouze pětina firem v ČR podporuje flexibilitu v práci. Vyšší flexibilita, 32 procent, je v sektoru bankovnictví, financí, pojišťovnictví a realit, 21 procent v maloobchodu a velkoobchodu a spíše ve velkých společnostech. 

Největší brzdou rovnocenné kariéry žen a mužů je podle průzkumu přístup k výchově a péči o dítě. „O děti v Česku pečují převážně ženy, které zůstávají velmi dlouho na rodičovské dovolené. Během ní není příliš zvykem být stále v kontaktu se zaměstnavatelem a toto funguje oboustranně. Automaticky to ale není důvodem ke zkrácení rodičovské. Důležité je dát ženám možnost volby. Zabezpečit kapacity v předškolních zařízeních a podporovat zkrácené a flexibilní úvazky,“ uvádí Rezlerová.