Ženy nejvíc láká „malá“ politika

Političek ve vedení krajů po letošních volbách opět přibylo. Senát zůstává dál pánským klubem.

Ženy nejvíc láká „malá“ politika
Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) skončila ve vládě po 13 dnech od jmenování. Čelila obvinění z plagiátorství ve své diplomové práci. | Profimedia.cz

Do křesel v krajských zastupitelstvech po letošních volbách zasedne bez jedné 150 žen. Je to o dvacet víc než před čtyřmi lety. Ale zároveň pořád výrazná menšina. Celkem je zastupitelů ve 13 regionech 675 – ženy tedy představují jen něco málo přes pětinu vrcholných krajských politiků.

Při pohledu do statistik je ale zřejmé, že problém není ve voličích a jejich nechuti si ženy do volených funkcí vybírat. Lidé dostávají do schránek od politických stran obálky s kandidátními listinami, na nichž jsou síly rozloženy jasně ve prospěch mužů. Při krajských volbách zabrali téměř tři čtvrtiny míst.

Komunál ženám svědčí

Zastoupení žen v krajské politice se letos zvýšilo z 20 na 22 procent. Jak si ženy vedou v dalších volených funkcích? Stejný zájem jako o krajskou politiku mají o poslancování. Při minulých volbách v roce 2017 zaujímaly ženy bezmála 29 procent míst na kandidátkách, a nakonec se jich do sněmovny probojovalo 44. Jinými slovy, jejich podíl je 22procentní.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit