Zemřela spisovatelka Ludmila Vaňková

Ve věku 94 let zemřela známá česká autorka historických románů Ludmila Vaňková.

Zemřela spisovatelka Ludmila Vaňková
Ludmila Vaňková | foto Facebook Veroniky Baštové

„Moje přítelkyně, kamarádka a spisovatelka Ludmila Vaňková zemřela dnes ve věku 94 let. Její knihy významně oslovily tři generace čtenářů,“ uvedla na sociální síti Veronika Baštová, majitelka nakladatelství Šulc–Švarc, kde Vaňkové vycházely knihy přes třicet let.

Vaňková byla oceňovanou prozaičkou a autorkou románů s historickou tematikou. Narodila se 9. května 1927 v Praze. Roku 1942 byl její otec popraven gestapem. Studovala sociologii a psychologii na Univerzitě Karlově, ale roku 1948 byla z FF UK kvůli politickým důvodům vyloučena. Dostudovala až v letech 1968–1971.

Nejprve pracovala jako sekretářka v různých nakladatelstvích, později jako redaktorka. Roku 1968 vstoupila do KSČ, následujícího roku vystoupila. Proto v letech 1973 až 1977 pracovala jako výhybkářka v železniční stanici Karlštejn. Do roku 1977 nepublikovala, následně se stala spisovatelkou na plný úvazek.

V roce 2019 obdržela Cenu za celoživotní dílo ankety Kniha roku. Posledním titulem autorky je Čas voní dálkou – Země svobodných, domov smělých, který vyšel v roce 2021.