Zelený semtex

Pochopení toho, co je a co není ve snižování emisí proveditelné, je prvním krokem ke skutečnému řešení problému

Zelený semtex
V Česku je většina uhelných elektráren na konci životnosti. Vzhledem k nutnosti nakupovat pro ně stále zdražující povolenky už delší čas nevytvářejí zisk, a investovat do jejich rekonstrukcí je proto silně neekonomické. | Shutterstock.com

Konference COP26 v Glasgow je považována klimatickými aktivisty za prohru světové politiky, protože se definitivně nezakázalo uhlí a deklarované závazky států nejsou vymahatelné. Ale ve skutečnosti jde dominantně o prostou srážku s realitou. Za tu bychom měli být rádi. Pochopení toho, co je a co není ve snižování emisí proveditelné, je prvním krokem ke skutečnému řešení problému.

Jenže situace je složitější a plánování zelené revoluce v tržním prostředí přináší nečekané a velmi rizikové situace. Především přestává být pod kontrolou vlád a začíná ji určovat spontánní chování finančního sektoru, který nyní žije v zelených financích a se zkratkou ESG.

Dominantní Čína

Můžeme se nevraživě dívat na to, jak Číňané v dnešní době otevírají jednu uhelnou elektrárnu za druhou, až jim nestačí těžba uhlí, ale přitom se třeseme hrůzou, když kvůli nedostatku elektřiny v Číně kolabuje produkce hořčíku, který je nezbytnou součástí hliníkových slitin potřebných takřka ve veškerém strojírenství, včetně toho zeleného. A to nemluvíme o energeticky velmi náročné výrobě baterií pro elektromobily, kde Čína také dominuje.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit