Zelenskyj je ďábel a antikrist. Ruská propaganda hledá omluvu pro válku

Jak běžným Rusům po devíti měsících zbytečné války na Ukrajině naservírovat, že další oběti ruských vojáků mají smysl? Ruská televize se snaží ukrajinského prezidenta vykreslit jako antikrista, kterého je třeba zničit.

Zelenskyj je ďábel a antikrist. Ruská propaganda hledá omluvu pro válku
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je oblíbeným terčem ruské propagandy | foto Shutterstock.com

Ruští propagandisté mají velké starosti, protože válka na Ukrajině pravděpodobně jen tak neskončí. Že by Kreml uznal chybu a stáhl své vojáky mimo území napadeného státu, z ruské perspektivy nepřichází v úvahu, Rusové se za své zločiny nebo pochybení neomlouvají. 

Propaganda musí být naopak stále kreativnější, aby ruským konzumentům naservírovala nové argumenty, proč je nezbytné posílat stále další tisíce ruských mužů umírat na ukrajinské půdě. Na začátku války Putin a jeho okolí vykreslovali ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jako narkomana a fašistu (oblíbená nálepka všech odpůrců režimu v Rusku a v Sovětském svazu).

Po devíti měsících vojenských neúspěchů a rostoucích ztrát na frontě – Kyjev tvrdí, že už zabil přes 91 tisíc ruských vojáků – zvolila ruská státní televize těžší kalibr. Zelenský už je přímo ďábel a antikrist, který ohrožuje pravoslavné náboženství a ruskou duši. I proto musí být zničen, nehledě na vojenské ztráty.

Kreml zuřivě reaguje i na to, že civilní kontrarozvědka Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) provádí zátahy v ukrajinských kostelích a klášterech, jež spadají pod moskevský patriarchát pravoslavné církve. Slouží totiž jako centra šíření ruské propagandy na Ukrajině. 

Zákaz ruské církve na Ukrajině

Zelenskyj už oznámil, že ukrajinská Rada národní bezpečnosti navrhla vládě, aby zákonem zakázala všechny náboženské skupiny napojené na Rusko a omezila vliv duchovních, kteří jsou napojeni na moskevského patriarchu Kirilla, jenž je faktickým sluhou Kremlu.

„Jde o náboženské, psychologické, lidové téma. Musíme být velmi konkrétní v tom, na co klademe důraz, a nestydět se za to. Věřím, že pravoslavná církev by měla prohlásit, že Zelenskyj je oficiálně příchodem antikrista. On je oficiální antikrist,“ prohlásil v ruské televizi Araik Stěpaňan, člen prezidia moskevské Akademie geopolitických problémů.

Ukrajinská kontrarozvědka tvrdí, že v několika klášterech, jež se hlásí k ruské pravoslavné církvi, našla knihy xenofobního obsahu a velké množství ruských propagandistických materiálů s urážlivými výmysly o jiných národnostech a náboženstvích. Materiály například vyzývají k probuzení „matičky Rusi“ na Ukrajině. Ukrajinský prezident zdůraznil, že je třeba ruskému teroru a totální válce proti ukrajinskému národu rozhodně odporovat i formou zákazu ruské církve, aby nemohla zevnitř manipulovat s ukrajinskými věřícími. 

Stěpaňan dodal, že z pravoslavného hlediska ukrajinský prezident „uzavřel dohodu s ďáblem a plní své závazky vyplývající z této smlouvy“.  Moskevský politolog a odborník na mezinárodní vztahy z ruské Akademie věd Alexandr Kamkin reagoval slovy, že Zelenskyj je spíše „malý démon“, který antikristovi slouží.

Rostoucí podpora pro mírová jednání

Kreml se stále větším znepokojením sleduje změny nálad v ruské společnosti. Britské ministerstvo obrany odkazuje na interní průzkum pro Kreml, ze kterého vyplývá, že podpora pro speciální operaci, jak Moskva nazývá válku probíhající na frontě dlouhé tisíc kilometrů, od zářijové mobilizace prudce klesá.

Mírové rozhovory s Ukrajinou by nyní podpořilo 55 procent Rusů, vyplývá ze šetření, které uskutečnila prezidentská ochranná služba FSO, napsal nezávislý zpravodajský web Meduza. Jen 25 procent dotázaných je pro pokračování konfliktu. V dubnu přitom válku na Ukrajině podporovalo 80 procent Rusů. 

Rusové nyní pociťují dopady války ve svém okolí mnohem silněji než před půl rokem, vysvětlil změnu postojů šéf společnosti pro průzkum veřejného mínění Levada Center Denis Volkov. Podle interní zprávy pro Kreml bude „pravděpodobně stále obtížnější udržet i tichý souhlas s válkou mezi obyvatelstvem“.

Přitom podle listopadového průzkumu Levada Center podporuje kroky ruské armády 74 procent respondentů, i když 53 procent dotázaných preferuje zahájení mírových rozhovorů. Americký think-tank Institut pro studium války (ISW) k tomu dodal, že je v Rusku stále významná část společnosti, která pokračování války fandí, ale zmenšuje se. A s prodlužováním konfliktu bude tento trend sílit.