Biden vs. Trump: boj i o budoucnost energetiky

Americké volby rozhodnou o tom, zda se Spojené státy vydají cestou masivních dotací do bezemisní energetiky. Donald Trump varoval, že tím Joe Biden zabije americkou ekonomiku.

Biden vs. Trump: boj i o budoucnost energetiky
ilustrační foto | Profimedia.cz

Výsledek prezidentských voleb rozhodne také o budoucnosti americké energetiky a ekonomiky. Donald Trump tvrdí, že politika Joea Bidena zničí americké hospodářství. Odklon od uhlí, ropy a zemního plynu by zlikvidoval stovky tisíc pracovních míst. Demokratický kandidát zdůrazňuje přesný opak. Přechod na obnovitelné zdroje podle něj naopak vytvoří lepší pracovní místa, než nabízí těžaři fosilních paliv.

Investice do obnovitelných zdrojů podpořila kromě mezinárodních institucí, jako je Mezinárodní měnový fond nebo Mezinárodní energetická agentura, i americká organizace Rewiring America, která zveřejnila studii, podle níž by agresivní přechod na obnovitelné zdroje výrazně zlevnil ceny energií pro koncové spotřebitele. Celkem by to bylo 321 miliard dolarů ročně, což znamená zhruba 2500 dolarů na domácnost. A navíc by to znamenalo i výrazný krok v boji proti globálnímu oteplování.

Zelená Amerika

Biden hovoří jinými slovy o tom samém. Kandidát demokratů chce, aby do 15 let energetická síť využívala jen nízkouhlíkové zdroje. V roce 2050 by už měla být celá americká ekonomika uhlíkově neutrální. Rewiring America prosazuje, aby domácnosti byly plně elektrifikované a využívaly obnovitelné zdroje. Kromě slunce, případně větru, by to měla být i tepelná čerpadla pro vytápění. Zelená elektřina by také dobíjela elektromobily. Počáteční investice do fotovoltaiky nebo tepelných čerpadel má podpořit stát.

„Často slyšíme, že dělat správnou věc pro ochranu životního prostředí znamená činit oběti a finanční náklady. Ale nikdo nemluví o opaku, že můžeme vybudovat lepší ekonomiku a také ušetřit lidem peníze. Jako vedlejší produkt ještě získáme snížení emisí z obytných budov,“ vysvětlil ředitel neziskové organizace Adam Zurofsky. Většina finančních úspor bude pocházet z úspor energie, jež se ztrácí při distribuci od fosilních zdrojů k domácnostem, dodal.

Jedním z opatření by mělo být také poskytnutí půjček na stejném principu, jako jsou hypotéky pro vybudování domácích solárních elektráren, čímž by se podpořila menší závislost domácností na přenosové soustavě. 

Realizace bude složitá

Odborník na energetiku Brian Snyder z Louisianské státní univerzity namítl, že takový scénář bude velmi obtížně realizovatelný, a to zejména pro městskou populaci USA. „To bychom potřebovali postavit systém na našich střechách o stejném instalovaném výkonu, jako je nyní v USA.“ Navíc řada regionů ve Spojených státech podle něj není pro masivní výstavbu fotovoltaiky vhodná.

Zurofsky ale tvrdí, že jejich studie vychází i z oficiálních federálních odhadů a byla by proveditelná. „Neznamená to, že to bude snadné,“ připustil. Cílem je hlavně ukázat potenciální možnosti přechodu na obnovitelné zdroje a nastínit, jak by v následujících letech mohla Amerika fungovat, pokud budou lidé ke změně motivováni. 

I když se k Zelenému novému údělu (Green New Deal) v předvolebních debatách Biden příliš nehlásil, na svých stránkách tvrdí, že tento manifest, jejž podporuje levicové křídlo demokratů (mimo jiné členka Kongresu Alexandria Ocasio-Cortezová), má být základem jeho energetické politiky. 

Změny klimatu ohrožují USA

Biden slíbil, že za deset let investuje do obnovitelných technologií 1,7 bilionu dolarů z federálního rozpočtu. To by mělo přispět i k soukromým investicím a penězům od jednotlivých států a místních samospráv ve výši dalších pěti bilionů dolarů. Změny klimatu představují pro Spojené státy ohrožení národní bezpečnosti, tvrdí kandidát Demokratické strany.

Trump kontroval tím, že takový plán doslova zabije současný americký energetický sektor. Během posledních čtyř let podporoval americké těžaře ropy a plynu. Administrativa rovněž usilovně tlačí na to, aby EU nakupovala americký zkapalněný plyn LNG a nespoléhala na větší dodávky z Ruska. Současný prezident v poslední předvolební debatě prohlásil, že „opravdu miluje životní prostředí“, ale kvůli tomu nezničí ekonomiku

Stále ničivější požáry a hurikány na území Spojených států většinu Američanů vedou k tomu, že Bidenovu energetickou politiku podporují. Průzkum pro The New York Times od Siena College Research Institute ukázal, že 66 procent voličů souhlasí s obrovskými investicemi do obnovitelných zdrojů. Ve věku 18 až 29 let má tento plán podporu u čtyř z pěti voličů. 

Snyder prohlásil, že úplný přechod na zelené zdroje je sice nesmírně ambiciózní, ale zároveň proveditelný, pokud bude doprovázen masivními dotacemi z veřejných rozpočtů. Biden opakuje, že USA mají morální povinnost proti oteplování bojovat.