Zelené schizma v Německu

Akademici vyzvali Německo, aby u příležitosti nástupu Joea Bidena do Bílého domu obnovilo závazek na sdílení jaderných zbraní v rámci NATO. Naštvali tím Zelené.

Zelené schizma v Německu
Němečtí Zelení, kteří by po příštích volbách mohli sehrát klíčovou roli při sestavování vládní koalice, dlouhodobě odmítají navýšení armádních rozpočtů na dvě procenta národního HDP a přáli by si Evropu bez jaderných zbraní. | Profimedia.cz

Konec Donalda Trumpa v úřadu prezidenta USA je v Evropě vnímán jako šance na zlepšení vzájemných vztahů. Pozitivně byl v této souvislosti vnímán například návrat USA k Pařížské klimatické dohodě, který Biden podepsal prakticky ihned po své inauguraci. Spojené státy se pod jeho vedením mají vrátit i do Světové zdravotnické organizace a být mnohem vstřícnější v otázce imigrační politiky.

Po vstřícném gestu z druhé strany nyní volá skupina německých a amerických akademiků a poradců, kteří sepsali výzvu „Víc ambicí, prosím!“. Obsáhlý text doporučuje vcelku konsenzuální záležitosti jako užší propojení při řešení pandemie koronaviru, změny klimatu či vztahu k Číně. Obsahuje ovšem i otázku vzájemné spolupráce v rámci Severoatlantické aliance. A právě tento bod vyvolal tvrdou kritiku ze strany Zelených, která je v Německu na vzestupu a má ambice hrát klíčovou roli při sestavování příští vlády. Nejnovější průzkumy jí přisuzují až 20 procent hlasů, tedy více než dvojnásobek z předchozích voleb v roce 2017, kdy strana dosáhla na 8,9 procenta.

Signatáři žádají Německo, aby přijalo větší zodpovědnost, zvýšilo výdaje na obranu a stalo se vzorem pro celou Evropu. Armády jednotlivých zemí Evropské unie by měly být akceschopnější a ulevit Spojeným státům, které by se ve výsledku mohly více zaměřit na oblast jihovýchodní Asie a Tichomoří a ochranu tamních demokratických systémů. Podle autorů výzvy je pro evropské země bez vlastních jaderných zbraní naprosto stěžejní americký protiraketový deštník. Německo by tak i dál mělo být součástí dohody o sdílení jaderných zbraní, což kromě jiného vyžaduje i modernizaci flotily, která by byla schopná hlavice nést.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit