Zelená zeleným střechám

Vegetační střechy zažívají velký rozkvět. Podle expertů mohou tlumit dopady klimatických změn

Zelená zeleným střechám
ilustrační foto | Tomáš Novák

Zadržování vody, ochlazování budov v horkém létě, lepší izolace domů a úspora energií nebo prodloužená životnost střechy a návrat zeleně do městské zástavby. To jsou některé z výhod zelených střech, které v poslední době zažívají významný rozkvět. Podle posledních dostupných údajů se jejich plocha za pět let více než zdvojnásobila. A tento trend bude pokračovat – také díky různým dotacím, které už fungují nebo začnou brzy platit.

Příkladem je nová vyhláška ministerstva zemědělství k zákonu o vodovodech a kanalizacích, podle níž ušetří na poplatku za srážkovou vodu veřejné a komerční budovy právě se zelenými střechami. Nová pravidla začnou platit od července. Srážkovné, tedy poplatek za dešťovou vodu, která ze střechy odteče do kanalizace, vychází podle lokality na několik desítek korun za metr krychlový. Jelikož se na zelené střeše část vody vsákne, tyto budovy na poplatku výrazně ušetří.

„Srážkové vody, které nemohou nebo nemají možnost odtoku do kanalizace a vsakují se, nejsou součástí výpočtů, a tím předmětem placení stočného,“ uvádí ministerstvo zemědělství. „Vzhledem k tomu, že vegetační střechy (s ohledem na mocnost souvrství) skutečně zadržují srážkové vody, došlo úpravou předmětného ustanovení k zohlednění této skutečnosti.“ Provozovatelé budov tak ušetří až desítky tisíc korun ročně. Konkrétní částka záleží na velikosti střechy.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit