Žádná opatření nás covidu nezbaví

Pokud chceme uchránit zdravotnictví před kolapsem, musíme očkovat, říká biochemik Zdeněk Hostomský

Žádná opatření nás covidu nezbaví
Zdeněk Hostomský | foto Martin Pinkas, týdeník HROT

Epidemická situace v Česku se zhoršuje a mnozí odborníci volají po urychlených opatřeních státu. Přední český biochemik Zdeněk Hostomský ale radí zdrženlivost. „Extrémní opatření vlády omezí životy mnoha lidí, ale epidemii neukončí,“ říká.

Spousta lidí, od odborníků přes politiky, se netají překvapením nad silou další vlny covidu-19. Také jste překvapený?

Pokud mě něco překvapilo, tak ten rychlý, exponenciální nárůst počtu nakažených. Dosud nebylo jasné, zda je tento koronavirus sezonního charakteru, či ne. Nyní máme potvrzeno, že ano. Nákaza se totiž začala ve velkém měřítku šířit takřka na týden přesně jako loni. Na druhou stranu ale podle mého názoru nemůže být průběh další vlny zcela stejný jako před rokem. Spousta lidí je naočkovaných, řada lidí si covidem prošla. To je vidět i na číslech hospitalizovaných a zemřelých. Loni byly při těchto denních přírůstcích nakažených nemocnice již plné, letos ještě zdaleka ne.

Proč je tedy nakažených tolik?

Spousta odborníků – a mě nevyjímaje – tvrdila, že letos nás už nečeká nějaká velká vlna, nýbrž vlnka. Ukázalo se ale, že mutace delta je skutečně vysoce nakažlivá a že proti jejímu šíření v podstatě neexistuje účinná obrana. Já bych se ale nedíval na čísla nakažených, byť vy novináři to máte rádi, ale na počty těžce nemocných a počet zemřelých. Pokud se zaměříte na srovnání loňského roku a současnosti, nyní se nacházíme na desetinových číslech. Z těch statistik je zcela zřejmé, že počty lidí v nemocnicích nerostou ve stejném poměru jako čísla nakažených. To je podle mě podstatné.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit