Zbytečná péče o levici

Pokud se politické kyvadlo vychýlí hodně doleva, čeká ho pak nevyhnutelně zhoupnutí hodně doprava, protože to zajišťuje dosažení nějaké dlouhodobější rovnováhy v zájmech různých skupin voličů

Ještě ani nedohasl ohňostroj nadšení nad volební porážkou Andreje Babiše a už četní komentátoři a politologové mudrují nad tím, že by bylo velkou chybou, kdyby nová pravostředová vláda zapomínala na ty, kteří ji nevolili. Především levicoví voliči prý zůstali bez zastoupení kvůli mimořádně vysokému procentu hlasů, které propadly kvůli stranám, jež nedosáhly na pětiprocentní limit.

Ponechme stranou jisté pochybnosti, zda ta nová vládní koalice bude skutečně vzhledem ke svému složení alespoň kousek napravo od středu. I to, že propadlých hlasů bylo v Česku někdy více a někdy méně. Například v roce 2010 propadlo jen o procento hlasů méně než letos.

Pravicový volič pláče

Především je nesporným faktem, že levicový volič má mohutné zastoupení v klubu ANO, protože Babiše volili zcela dominantně voliči levice, na rozdíl od minulosti, kdy sklízel i hlasy jinak pravicových živnostníků. To spíš pravicový volič pláče. A to už hodně dlouho. Starostové s Piráty pravicí bezesporu nejsou a lidovci sice konzervativně odmítají manželství homosexuálů, ale jinak jde tradičně o socialisty chodící do kostela, jak správně v závěru neúspěšné volební kampaně pochopil Jan Hamáček. Topka s Pekarovou jsou pak dnes takoví Piráti bez dredů, takže zbývá ODS a ta si myslí, že svou pravicovost dokáže ne moc chytrým snížením daně z příjmu v době, kdy vidí, že veřejné finance vymknuty z kloubů šílí.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit