Zbrojovka může převzít Colt. Vzniká kolos s tržbami 12 miliard

Americké úřady posvětily rekordní spojení českého výrobce palných zbraní Česká zbrojovka Group a americké legendy Colt. Akcie uherskobrodské zbrojovky v pondělí rostly.

Zbrojovka může převzít Colt. Vzniká kolos s tržbami 12 miliard
ilustrační foto | Shutterstock.com

Skupina Česká zbrojovka Group, kterou většinově ovládá český miliardář René Holeček, dnes oznámila, že po získání všech potřebných regulatorních souhlasů od amerických a kanadských orgánů dokončila akvizici 100 procent akcií v holdingové společnosti Colt Holding Company, pod kterou patří americký výrobce zbraní Colt’s Manufacturing Company a kanadská Colt Canada Corporation.

„Touto akvizicí jsme vytvořili strategické spojenectví mezi CZG a Coltem, které přinese naší skupině řadu významných příležitostí. Zaměříme se na poskytování vysoce kvalitních výrobků našim zákazníkům s využitím synergií získaných touto akvizicí. Jsme přesvědčeni, že toto spojení bude přínosem pro naše zákazníky i akcionáře a dále posílí naše věhlasné značky,“ uvedl v prohlášení Lubomír Kovařík, předseda představenstva, prezident a minoritní akcionář CZG. 

„Tato fúze rovněž potvrzuje naši vazbu na severoamerický trh, který je nedílnou součástí naší růstové strategie,“ dodal Kovařík.

Ten už dříve uvedl, že od fúze si slibuje hlavně další posílení na klíčovém severoamerickém trhu. Silná americká značka má Čechům otevřít dveře zejména do státních bezpečnostních složek. Dosud je značka České zbrojovky úspěšná zejména u běžných Američanů, tedy v takzvaném civilním sektoru. 

Společný podnik by za rok 2020 utržil přes 570 milionů dolarů, tedy bezmála 12 miliard korun. V jeho závodech bude pracovat přes dva tisíce lidí – a to hned v několika zemích. Skupina totiž bude držet výrobní závody v České republice, Spojených státech, Kanadě a Německu. 

Česká zbrojovka za amerického konkurenta zaplatila 220 milionů dolarů v hotovosti (cca 4,7 miliardy korun). Dohoda také obsahuje platbu ve formě akcií CZG, přesně jde o 1 098 620 akcií, dalších 1,1 milionu akcií může prodávající strana získat za předpokladu, že zisk EBITDA společnosti dosáhne v letech 2021–2023 předem stanovené hodnoty. 

Od loňského podzimu se akcie CZG obchodují na pražské burze. Po prvotním loňském propadu letos většinou posilovaly. Také pondělní oznámení o dotažení historické transakce mělo na její akcie pozitivní, byť mírný vliv. Akcie se v průběhu pondělí obchodovala za cenu kolem 385 korun na kus.