Zbrojař Strnad vstupuje do reprodukčního byznysu, koupil kliniku na umělé oplodnění

Zbrojně-průmyslová skupina CSG Michala Strnada udělala pořádný úkrok od svého hlavního zaměření, když získala poloviční podíl v pražské klinice na umělé oplodnění Prague Fertility Centre. 

Zbrojař Strnad vstupuje do reprodukčního byznysu, koupil kliniku na umělé oplodnění
Jaroslav Strnad | foto Martin Pinkas, týdeník HROT

Strnad, který obří holding s tržbami přes 28 miliard korun převzal před třemi lety po otci Jaroslavovi, podniká hlavně v průmyslu, vyrábí tatrovky, pandury i jiná ozbrojená vozidla, munici, radarové systémy a také školí například vojenské piloty vrtulníků. Nově ale bude pomáhat párům také s umělým oplodněním. 

„Akvizici vnímáme jako zajímavou investiční příležitost a spoluvlastnictví centra vnímáme jako dlouhodobý projekt. Nicméně hlavní oblastí podnikání CSG je a zůstane průmysl,“ říká Petr Formánek, člen představenstva CSG, který je ve skupině zodpovědný za korporátní financování. 

Podíl získali od spoluzakladatelky centra, lékařky Sonji Lazarovské. Centrum, které na trhu působí od roku 2009, pomohlo přivést na svět více než 5000 dětí. Cenu obchodní transakce zúčastněné strany nezveřejnily.

Prague Fertility Center disponuje vlastním výzkumem v oblasti embryologie. Výzkumy a inovace se týkají především sledování a zhodnocení vitality embryí v raných fázích vývoje, což vede k výběru embryí vhodných pro biopsii a zvyšuje pravděpodobnost úspěchu při asistované reprodukci. Například při metodě CATI vypomáhá pracovníkům centra při vyhodnocování embryí umělá inteligence.

„Inovace byly, jsou a budou spolu s kvalitní péčí o naše klientky tím hlavním, co již přes třicet let píše příběh Prague Fertility Centre. K tomu, abychom mohli realizovat naše plány, jsou potřeba finanční prostředky, proto jsme se poohlíželi po finančně silném partnerovi, který by přispěl k tomu, abychom naše služby posunuli ještě o stupínek výš. Věřím, že ve skupině CSG jsme jej našli,“ uvedla v oznámení Sonja Lazarovská.

Specializací gynekoložka a porodnice Sonja Lazarovská založila Prague Fertility Centre spolu klinickým embryologem Danielem Hlinkou. Ten svůj podíl v letošním roce převedl na společnost Medical Solutions. Hovoří se o tom, že mezi oběma zakladateli už nějaký čas panují spory a právě vstup nového investora by měl situaci vyřešit. Nicméně v centru působí oba nadále na pozici jednatelů. Prague Fertility Centre sídlí v Praze v nemocnici s poliklinikou ve Vysočanech.

Jen několik desítek metrů od nich přitom sídlí i jejich největší konkurence. V sousedství libeňské O2 areny investor Jozef Janov, šéf fondu Hartenberg Capital, jenž spracuje miliardy Andreje Babiše, vybudoval obří polikliniku, kam sestěhoval několik svých zdravotnických firem  v čele s přední IVF klinikou Iscare, další specializovanou klinikou GynCentrum či diagnostickou společností Vidia-Diagnostika. To vše v největším zařízení svého druhu, kde na 10 podlažích a 11 tisících metrech čtverečních našlo práci přes 300 lidí.

Janovův holding FutureLife, který v posledních letech skoupil řadu klinik v několika zemích, dnes v oblasti IVF patří k největším v Evropě. 

A zajímavé je, že také Hartenberg konkuruje Strnadovi v jeho domovské oblasti, tedy v průmyslu. Janov, kromě klíčového medicínského sektoru, totiž v minulosti koupil letecké opravny Avia Prime, které sdružují závody v Polsku, Slovinsku a Srbsku. Avia Prime je tak přímým konkurentem ostravského JobAiru ze Strnadovy skupiny CSG. Obě miliardářské skupiny se tedy dobře znají. 

Strnad není jediný z tuzemských miliardářů, kterému se obor s umělým oplodnění zalíbil. Nedávno do sektoru vstoupil také finančník a spolumajitel Home Creditu Jiří Šmejc. Jeho investiční skupina Emma Capital ovládla další pražskou kliniku Europe IVF International.