Zbavit se Babiše? Přijde někdo jiný

Když se zbavíme Andreje Babiše, přijde na jeho místo někdo jiný. Je třeba zkvalitňovat politický dialog mezi politiky navzájem a mezi politiky a voliči, říká senátorka za Pirátskou stranu Adéla Šípová.

Zbavit se Babiše? Přijde někdo jiný
Adéla Šípová | Tomáš Novák týdeník HROT

Byl to možná nejatraktivnější souboj druhého kola senátních voleb. Politicky nezkušená advokátka a kandidátka Pirátů Adéla Šípová, proti ní politický matador, poslanec ODS, exhejtman a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl. K překvapení mnohých Šípová vyhrála, a stala se tak nejmladší senátorkou a historicky první členkou horní komory za Piráty.

Bylo senátorské křeslo vaším dětským snem?

Ne, to určitě ne. Já jsem se k politice dostala skrze svou kamarádku Evu Novákovou, zastupitelku z Jihlavy, která vstoupila k Pirátům. Já ji vždycky obdivovala za její odvahu a aktivismus. Bavily jsme se, ona se mě zeptala, zda nechci zkusit Senát. A tak slovo dalo slovo. O politiku jsem se ale vždycky zajímala. A můj praděda byl poslancem za Kladensko (prof. Karel Kácl, lékař, chemik, univerzitní profesor a poválečný několikanásobný poslanec za národní socialisty, resp. socialisty – pozn. red.). Poprvé jsem kandidovala před dvěma lety tady v obci, ale nebyla jsem zvolena, i když jsem na jedné z kandidátek získala druhý nejvyšší počet hlasů. A to pro mě byl signál, že by mě voliči i volili.

Ve vašich volebních novinách jsem si přečetl, že takovou formativní věcí byl pro vás pobyt v Austrálii.

Ano. Mám v Austrálii tetu a strejdu, u nichž jsem byla necelý rok někdy v roce 1991. Tam jsem se setkala s trochu jinou společností. Ta je tam hodně pestrá, mnoho národností. A já se tam cítila dobře. Pomohlo mi i to, že jsem tam jela jako jedenáctiletá sama se svým bratrancem, který je o rok a půl mladší. Už samotná cesta byla velkým dobrodružstvím. Asi jako cesta do kosmu.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit