Závislí Piráti

Ivan Bartoš obhájil pozici předsedy. Ve vedení není nikdo z krajních levičáků. A strana je plně závislá na výkonu Fialovy vlády

Závislí Piráti
Ivan Bartoš, politický pragmatik, který táhne Pirátskou stranu do středu a popírá její (radikální) levicové kořeny. | foto Profimedia.cz

Čistá ideová pozice versus pragmatismus. Řadoví členové volající po návratu ke kořenům kontra kompromisně uvažující vedení. Rebelové proti konformistům. Tyto spory zažívají všechny politické strany, které vznikly jako autentické reprezentantky jasného ideového proudu či přímo ideologie. U nás je zažili občanští i sociální demokraté, lidovci, zelení i komunisté.

Zvláště silně takovým pnutím procházejí strany, které chtějí zásadně měnit nejen vládu, ale celý politický systém či přímo světový řád. Právě sem patří celosvětové pirátské hnutí, tedy i čeští Piráti.

Symbolem výše uvedených ideových střetů byli němečtí Zelení, kteří vyrostli z věru radikálních kruhů. Mnozí jejich členové měli zkušenosti z barikád a házení Molotovových koktejlů na policisty. Zastánce pokračování tvrdé pozice i v době, kdy už Zelení klepali na brány vlády, si němečtí komentátoři zvykli nazývat „fundis“, zatímco pragmatikům říkali „realos“.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit