Evropa je ekonomickým obrem, ale politicky je stále trpaslíkem. Je čas to změnit

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Celý článek
0

Největší ruské bance se daří. Sberbank po historickém zisku vyplácí rekordní dividendu

Polovina částky přiteče přímo do ruského rozpočtu, protože většinový podíl ve finančním domě kontroluje ruská vláda. Peníze pomohou Kremlu financovat válečné tažení na Ukrajině.

Polovina částky přiteče přímo do ruského rozpočtu, protože většinový podíl ve finančním domě kontroluje ruská vláda. Peníze pomohou Kremlu financovat válečné tažení na Ukrajině.

Celý článek
0

Praze chybí 85 tisíc bytů. Ceny ale nejsou přepálené, dál porostou, říkají developeři

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Celý článek
0

Zapomeňte na prezidenta. Podpořte houby magický

Během amerických voleb se nerozhodovalo jen o prezidentovi nebo o složení Kongresu. V některých státech lidé hlasovali o dekriminalizaci psychoaktivní látky psilocybin, kterou obsahují různé druhy hub.

Zapomeňte na prezidenta. Podpořte houby magický
ilustrační foto | Profimedia.cz

Tlak na využívání přírodních psychoaktivních látek, jako je psilocybin v houbách, v západní společnosti roste. U americké veřejnosti téma dlouhodobě rezonuje. Ve stínu souboje o Bílý dům došlo k dalšímu průlomu na cestě k legalizaci psilocybinu, jejž obsahují například lysohlávky. 

Voliči v Oregonu souhlasili s tím, aby se psilocybin stal fakticky legální látkou. Jedná se o první stát v USA, který povoluje držet tuto látku pro terapeutické použití. Její podání v rámci specializované kliniky může pomoci odstranit příznaky úzkosti a deprese

V hlasování, jež probíhalo zároveň s volbami prezidenta a zástupců v Kongresu, zvítězili zastánci využití psychotropní látky v počtu 56 procent hlasů. Schválení takzvaného opatření 109 znamená, že se musí změnit legislativa, aby umožnila vytvořit program pro terapeutické využívání psilocybinu.

Certifikovaná zařízení budou moci pěstovat a prodávat psychoaktivní houby. Oregonské úřady mají dva roky na to, aby program připravily. Na federální úrovni jsou produkce a držení těchto látek stále nelegální. 

Změna legislativy připomíná cestu legalizace konopí v řadě států Ameriky, kde je na federální úrovni marihuana nelegální, ale většina amerických států povolila její použití pro lékařské účely a v 15 státech je dovoleno i rekreační užívání

Hlavní město je pro trip

Stejným směrem se vydali i voliči ve Washingtonu D. C. , kteří po několikaměsíční kampani rozhodli ve prospěch „magických hub“. V hlavním městě Spojených států s uvolněním pravidel pro psychoaktivní látky souhlasilo dokonce 76 procent voličů (pro srovnání, Joea Bidena tu podpořilo přes 90 procent voličů). 

Lidé tu mohou mít pro osobní potřebu 0,5 až pět gramů halucinogenních hub, což je už dostatečné množství na to, aby si navodili „osobní trip“. Místní policie by měla užívání těchto látek věnovat nejnižší míru pozornosti. 

O uvolnění podmínek pro držení přírodních psychoaktivních látek už rozhodly radnice ve městech Denver (Colorado), Oakland, Santa Cruz (Kalifornie) a Ann Arbor (Michigan). Zastánci využívání psilocybinu tvrdí, že dekriminalizace otevře dveře pro další výzkum této látky a jejího terapeutického využití při léčbě depresí a úzkostí. 

Alternativa pro antidepresiva

Z odborné studie vědců z Univerzity Johnse Hopkinse zveřejněné v roce 2018 vyplynulo, že psilocybin má nízký potenciál návykovosti a je potenciálně účinný při léčbě psychických potíží souvisejících s léčbou rakoviny. Mohl by pomoci hlavně lidem, kterým nezabírají běžně dostupná antidepresiva

I proto lékař a odborník na léčbu závislosti na opioidech z oregonského Portlandu Nick Gideonse hlasoval pro uvolnění pravidel. „Máme řadu nástrojů pro fyzickou bolest, ale mnoho lidí, kteří jsou na konci života, skončí v zajetí úzkosti a deprese. Terapie psilocybinem prokázala svůj potenciál pomoci těmto pacientům,“ vysvětlil, proč je třeba podpořit uvolnění regulace této látky. 

Dekriminalizaci vítá i zakladatel online komunity Third Wave Paul Austin, jenž propaguje vzdělávání v oblasti psychedelických látek. Změna pomůže zvýšit zájem veřejnosti o psychoaktivní látky z hub. Zejména v době, kdy se mnoho lidí cítí v moderním světě osaměle, jim může terapeutické podávání psilocybinu pomoci.

Lepší sběr dat

Méně přísná legislativa by mohla pomoci studovat působení látky na větším vzorku pacientů. „Legalizace a dekriminalizace v Oregonu a Washingtonu D. C. nám umožní provádět to, co považujeme za zásadní. To je sběr dat v přirozeném prostředí,“ zdůraznila Heather Jacksonová, jež předsedá společnosti pro psychedelický výzkum Unlimited Sciences. 

Někteří lékaři ale namítají, že se výzkum musí řídit federálními zákony a hlasování v Oregonu nebo Washingtonu D. C. na tom nic nemění. Psychofarmakolog Roland Griffiths zdůraznil, že veškeré výzkumné projekty s psychedelickými látkami podléhají schválení amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv a protidrogové agentuře DEA. 

Krokem vpřed by bylo financování výzkumu ze strany federálních úřadů, dodal profesor z Univerzity Johnse Hopkinse, jenž se účinky psychoaktivních látek dlouhodobě zabývá. Jejich popularita vzrostla v 60. letech a je spojena s hnutím hippies. Nedávno souhlasila také kanadská vláda s použitím psilocybinu pro několik pacientů s rakovinou, aby se zmírnily jejich úzkostné stavy.