Velká pivní krádež. Zaměstnanci rakouského pivovaru nakradli pivo za 1,7 milionu eur

Pracovníci rakouského pivovaru Puntigamer léta vykazovali nepoškozené lahve s pivem jako zničené. Ty pak pašovali ze skladu ven a dál prodávali. 

Velká pivní krádež. Zaměstnanci rakouského pivovaru nakradli pivo za 1,7 milionu eur
Podle obžaloby nakradli zaměstnanci pivovaru Puntigamer v průběhu let 2009 až 2017 nápoje v hodnotě 1,7 milionu eur. | foto Goran Vrhovac / Shutterstock.com

Ve Štýrském Hradci tento týden odstartovalo soudní přelíčení, které tamní média pojmenovala jako pivní proces. V případu jsou obžalovány dvě desítky zaměstnanců místního pivovaru Puntigamer. Podle obžaloby nakradli v průběhu let 2009 až 2017 nápoje v hodnotě 1,7 milionu eur, tedy zhruba za 42 milionů korun. Dalších 600 tisíc eur činí ztráta na dani, o kterou přišel rakouský stát. 

Jenom pro zevrubnou představu: podle loňského průzkumu štýrské Komory pracujících stál nejlevnější půllitr piva v hospodě ve Štýrském Hradci 3,70 eura. Při této ceně by se muselo jednat o 460 tisíc půllitrových lahví. V maloobchodě a u výrobce jsou však ceny výrazně nižší než v gastronomii, takže i množství ukradených nápojů bude nejspíš výrazně vyšší. 

Na letité krádeže upozornilo vedení pivovaru anonymní udání. Puntigamer následně najal soukromého detektiva, který celou skupinu odhalil. Hlavním obviněným je sklepník, který se jako jediný k činu přiznal. Ten měl vykazovat množství nepoškozeného zboží jako zničené. Pivovar umožňoval zaměstnancům si takové pivo odnést domů. Samozřejmě se však předpokládalo, že půjde jen o zanedbatelné objemy.

 

„Když řidič vysokozdvižného vozíku do něčeho narazí, hned se rozbije klidně šestnáct palet,“ vysvětlil u soudu sklepník, jak je možné, že se dařilo vykazovat jako zničené tak velké množství piva. Na jeho účtu zajistila policie 400 tisíc eur. „To si nedokážu vysvětlit,“ reagoval na otázku ohledně původu peněz podle serveru OÖNachrichten.   

Překvapí hlavně, kolik lidí bylo do systému zapojeno. Na krádežích se podíleli skladníci, řidiči vozíků, zaměstnanci firemního obchodu a další. Někdo se podílel jen tak, že se „díval jinam“, jiní krádeže léta organizovali. Za svou účast byli obžalovaní placeni buď penězi, nebo rovnou nakradeným pivem. 

Nejde o kavalírský delikt, obžalovaným hrozí dle míry jejich provinění od šesti měsíců do deseti let nepodmíněně. Přesto, zdá se, se soudce i někteří advokáti u soudu dobře baví. Svědčí o tom četné „pivní“ hlášky, které u soudu padají a které rakouská média citují. Soudce třeba parafrázoval i známý reklamní slogan pivovaru Puntigamer. Do češtiny se však tyto hlášky překládají jen těžko.