Žalostný stav ruské armády. Ženy pořádají sbírky na instantní nudle i léky

I když Rusko vydává na zbrojení šedesát miliard dolarů ročně a jeho rozpočet je pátý největší na světě, mobilizovaní vojáci, kteří jdou na frontu, nemají prakticky žádné vybavení. Ruské ženy pořádají na jejich podporu finanční sbírky.

Žalostný stav ruské armády. Ženy pořádají sbírky na instantní nudle i léky
Ruská armáda, ilustrační foto | Shutterstock.com

Zoufalý stav ruské armády se po osmi měsících od začátku přepadení Ukrajiny projevuje čím dál bizarnějšími způsoby. První mobilizace v Rusku od druhé světové války, kterou se snaží Putin zvrátit tragický výkon ruské „profesionální“ armády s papírově mnohem slabším protivníkem, obnažila žalostný stav nejen ruské armády, ale i celé společnosti. Nově mobilizované zálohy nemají k dispozici od státu prakticky nic. Ani výcvik, ani výstroj. 

Nepřímo se projevuje obrovská míra korupce v zemi. I když je ruský vojenský rozpočet pátý největší na světě, loni přesáhl šedesát miliard dolarů a překročil čtyři procenta ruského HDP (pro srovnání, první jsou Spojené státy s dvanáctinásobnou částkou 800 miliard a 3,5 procenta HDP), musí ruské ženy pořádat finanční sbírky, aby jejich mužské protějšky měly na ukrajinské frontě vůbec ponožky, lékárničku nebo jídlo.

„Je to naše povinnost, jsme patrioti naší země,“ uvedla zakladatelka online skupiny Pomoc vojákům Jevgenia Kuzevanová ze Sverdlovské oblasti. Pořádá crowdfundingové kampaně na nákup téměř čehokoli pro bojující vojáky. Od vybavení lékárniček až po instantní nudlové polévky. Skupina patří mezi řadu dalších občanských iniciativ, které se snaží materiálně pomoci ruským vojákům, napsal web The Moscow Times.

Zásadní problém pro čerstvě mobilizované Rusy spočívá také v tom, že veškeré věci, které by se jim ve válce hodily, nejsou na ruském trhu k sehnání a jsou vyprodané. „Vzhledem k mobilizaci se vše, co bychom chtěli koupit pro vojáky, vyprodalo,“ napsala skupina Pomoc vojákům na sociální síti VKontakte. 

Bez bot i spacáku

Skupina se chlubí tím, že vojákům posílá na frontu teplé oblečení, boty, spacáky, plynové vařiče, léky, cigarety, jídlo a dopisy podporující morálku Rusů bojujících na Ukrajině. Dokazuje to, že armáda posílá do prvních linií vojáky prakticky bez jakékoli výstroje a logistického zabezpečení. Vojákům je doporučováno, aby si z domova vzali i ženské hygienické tampony, které „nejlépe“ poslouží v případě střelného zranění a zastaví krvácení.

Putinovo oznámení „částečné“ mobilizace 21. září rovněž vedlo k tomu, že ceny veškerého spotřebního zboží, které se může vojákům hodit, několikanásobně stouply. Například neprůstřelná vesta se nyní na ruském online trhu prodává za čtyřicet tisíc rublů (podle oficiálního kurzu 16 300 korun). Sami vojáci žádají prostřednictvím aplikací, jako je WhatsApp, o čaj, kávu, rukavice nebo celty jako ochranu před deštěm rovnou pro patnáct lidí.

Americký generál Ben Hodges, který velel americkým jednotkám v misích v Iráku a Afghánistánu, tvrdí, že takový rozsah pomoci vojákům je neobvyklý. Vojáci v některých případech žádají ruské občany, aby jim poslali drony, dieselové agregáty, maskovací sítě atd. Vypovídá to o tom, v jakém stavu je zásobování ruských jednotek na frontě. 

To není moderní armáda

„Je nepřijatelné, aby moderní armáda neměla drony, termokamery a generátory,“ zdůraznil Hodges. Navíc ruští vojáci na frontě nechávají při neorganizovaném ústupu munici, vojenskou techniku i další zásoby. 

Ruské ženy, které se hlásí k patriotismu, na sociálních sítích prodávají i vlastní háčkované hračky, aby mohly vojákům koupit chybějící lékárničky nebo optiku pro noční vidění. 

Vojenský expert z londýnského think-tanku Royal United Services Institute (RUSI) Sam Cranny-Evans tyto občanské sbírky pro ruské vojáky hodnotí jako jasný důkaz toho, že jedna z nejlépe financovaných armád světa je katastrofálně řízena a ve velkém v ní bují korupce. „Jedná se o věci, jako jsou ponožky. Základní vybavení, které by ruští vojáci měli mít, ale nemají,“ podivil se.

Rozhlasová stanice Svobodná Evropa navíc zdokumentovala případy, že nově mobilizovaní vojáci přijíždějí na frontu v „katastrofálním“ stavu. Opilí, bez uniforem, bez jídla. Dokazuje to naprosto chaotické vedení války. 

Mobilizaci provázejí i případy sebevražd, často pod vlivem alkoholu. Ruské úřady pozůstalé neinformují o tom, jak jejich synové nebo manželé zemřeli. Často smrt svádějí na infarkt, i když nově povolaní před nástupem do armády žádné zdravotní problémy se srdcem neměli, stěžují si příbuzní vojáků.