Zakazujeme, povolujeme. Vláda pokouší nervy hospodských

Restaurace nejsou zrovna premiérův oblíbený byznys. Nejdřív jim naložil zákaz kouření a EET, nyní je likviduje v koronakrizi.

Nechtěli jsme vzít lidem možnost koupit si pivo s sebou domů. Těmito slovy premiér Andrej Babiš vysvětloval další z otoček, kdy vláda v rozmezí dvou dnů vydává naprosto opačná stanoviska. Tentokrát šlo o to, že nejprve ministr zdravotnictví Jan Blatný zakázal hospodám prodávat alkohol s sebou z výdejních okének, ale premiér po tlaku veřejnosti o den později couvl.

Opatření bylo nesmyslné a představovalo pověstnou poslední kapku v poháru. Vedle toho totiž vláda taky zkrátila otevírací dobu restaurací a hospod do osmi večer, když je nepřímo označila za nebezpečná ohniska covidu, kde se lidé chovají nezodpovědně a neposlouchají vládní nařízení. Tomuto opatření lze rozumět. Proč by ale restaurace nemohly zákazníkům k jídlu s sebou přibalit taky pivo nebo víno? A to tím spíš, když si ho mohou do deseti koupit v kterémkoli obchodě? 

Upřímně řečeno, Babišova otočka u výdejních okének se tak trochu dala očekávat. Hlasité protesty veřejnosti na sociálních sítích, které nesmyslný zákaz vyvolal, bývají obvykle spouštěčem náhlého premiérova prozření. Nyní si tedy uvědomil, že alkohol vlastně chce povolit – když si ho vypijete až doma.

Hospodské si tímto ústupkem ale už neudobří. Současný chaos a označení restaurací stigmatem semenišť nákazy jsou totiž jen posledním z řady kroků, kterými Andrej Babiš vyhlásil jejich majitelům válku. Už dříve jim hrubě uškodil plošným zákazem kouření, a především elektronickou evidencí tržeb, kterou zaváděl se slovy o tom, jak hospodští kradou.

Restauratéři a majitelé barů tak dnes stojí takříkajíc v první linii odporu. Už máme za sebou rebelanta, který otevřel navzdory zákazu, další výzvy k neposlušnosti se množí každý den. Pokud vláda v příštích dnech restaurace znovu zavře, dá se očekávat plošné porušování pravidel. Bylo by vlastně symbolické, kdyby největší pijáci piva na světě vyvolali rebelii proti vládě kvůli tomu, že ubližuje jejich oblíbeným hospodám.