Zakažme prodej energetických nápojů dětem, žádají lékaři

České děti výrazně tloustnou. Kromě nedostatku pohybu během pandemie covidu-19 za to mohou i energetické nápoje, které děti a mladiství popíjejí ve velkém.

Zakažme prodej energetických nápojů dětem, žádají lékaři
Ilustrační fotografie | Shutterstock.com

Podle lékařů obezitologů kromě nezdravého životního stylu k výraznému nárůstu počtu obézních náctiletých dětí v Česku silně přispívá pití energetických nápojů. Jejich prodej není nijak regulovaný, leckdy jsou levnější než balená voda, a hlavně – v partách jsou momentálně víc „cool“ než cigarety.

Do ambulancí obezitologů čím dál více docházejí děti, které energeťáky považují za plnohodnotnou součást pitného režimu. „A nejen to. Stala se z toho věc společenské prestiže v partách. Dříve byly vstupenkou k dospělosti cigarety, nyní jsou to energetické nápoje. Mladí v tom vidí cool věc, která je nakopne a cítí se po ní velmi dobře. Není divu. Cukr v jejich mozku způsobuje libé pocity. Kofein a taurin mají stimulační funkci. To, co se u nás děje, je ale velmi závažný problém, který musíme řešit. Nesmíme zavírat oči před tím, že je u nás silně obezitogenní prostředí, do kterého se výrazně promítá i dostupnost levných, ale energeticky bohatých nápojů a jídel,“ říká Jan Boženský, předseda Sekce pediatrické obezitologie České obezitologické společnosti.

Boženský se kvůli tomu začátkem června účastnil i speciálního semináře určeného pro členy zdravotnického výboru Poslanecké sněmovny. Poslanci se zde dozvěděli, že obézních dětí rapidně přibývá. Lékař prezentoval výsledky studie, která má v druhé polovině června vyjít v odborném časopise Pediatrie pro praxi. Autorský kolektiv pod vedením lékaře Bohuslava Procházky zjistil, že v roce 2021 byla nejhorší situace ve výskytu nadváhy a obezity u dětí ve věku jedenáct a třináct let, kdy normální hmotnost má pouze polovina chlapců a šedesát procent dívek.

 

Evropský úřad pro bezpečnost potravin uvádí, že energetické drinky popíjí 68 procent dětí a dospívajících ve věku deseti až osmnácti let. U dětí mladších deseti let je to necelá pětina (osmnáct procent). Polovina mladistvých je pije dohromady s alkoholem.

Z poslaneckého semináře vyplynulo, že současná vládní reprezentace by mohla přijít se zásadnějšími opatřeními, třeba i na úrovni zákona regulujícího prodej nezdravých potravin dětem. Problému se chce věnovat poslanec a zdravotník Josef Flek (STAN), který si kvůli tomu nechává od Parlamentního institutu zpracovat analýzy současného stavu.

„Řešíme věkovou hranici, dokdy by měl být prodej energetických nápojů nějak regulován. Od lékařů zatím padá nejčastěji věk šestnáct let. Zároveň chceme vědět, jaká je praxe v jiných státech. Na základě toho budeme chtít přijmout zákonné normy,“ uvedl vládní poslanec. V září chce k tématu pořádat další kulatý stůl, tentokrát určený i pro veřejnost. Téma energetických nápojů však plánuje rozšířit.

„Čím dál více se na mě obracejí rodiče, výchovní poradci a medicínští odborníci s tím, že dalšími negativními jevy jsou například snadná dostupnost a šířící se konzumace nikotinových sáčků. Zahrnu tento problém do našich legislativních úvah,“ řekl Hrotu poslanec s tím, že pro záměry shání podporu koaličních poslanců, ale obrátí se rovněž na opozici.