Zakázku na letištní mapu vyhrál Unicorn

Pražské letiště mění geografický informační systém. Platformu určenou ke správě polohových dat společnosti Esri dodá firma Unicorn Systems.

Zakázku na letištní mapu vyhrál Unicorn
ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník HROT

Nový systém má být nasazen do čtrnácti měsíců a v praxi bude fungovat jako chytrý kompas nezbytný pro vnitřní fungování areálu letiště.

Jak je systém důležitý, pomůže pochopit jedna konkrétní situace. Pokud by třeba začalo hořet, letiště díky systému pozná, kde je nejbližší hasičský přístroj, hydrant, kolik je v budově zaměstnanců nebo kde je úniková cesta. Pro fungování tak citlivé a klíčové instituce, jakou letiště je, je to obzvláště ve zhoršené bezpečnostní situaci klíčové téma.

Uživatelé na Letišti Praha dostanou moderní systém v podobě sady specializovaných mapových aplikací, které přímo podpoří konkrétní uživatelské scénáře. „Správa polohových dat je klíčová pro chod areálu Letiště Praha, protože velkému objemu dat dává nový rozměr. Také se připravujeme na poskytování leteckých dat ve výměnném formátu pro letectví. Věřím, že jdeme správnou cestou a otevírají se nám nové možnosti,“ říká Roman Janeček, vedoucí týmu pro Geodézii a kartografii Letiště Praha.

Letiště Praha dosud využívá k pořizování a správě geografických informací LetGIS, tedy letištní geografický informační systém. Ten integruje veškerá data, která obsahují informaci o poloze. Jedná se zejména o polohopis venkovních ploch, budov, místností, inženýrských sítí, ale také o data úzce spjatá s letectvím, jako jsou ochranná pásma, monitoring překážek, poloha radionavigačních zařízení či denní a noční značení pro navigaci pohybu letadel. Kořeny dosluhujícího LetGisu sahají do roku 2000. 

Cenu zakázky, kterou Letiště Praha vypsalo loni v říjnu, v registrech nezveřejnilo. „V oblasti geoinformatiky máme bohaté zkušenosti s implementací těch největších projektů v energetice a telekomunikacích. Věříme, že řešení od Esri, v kombinaci se zkušeným implementačním partnerem, je tou nejlepší volbou,“ dodává Miroslav Hašek, ředitel produkčního streamu Unicorn Systems.