Zadrátovaná Evropa se pomalu otevírá

Evropské země začínají uvolňovat zavřené hranice. Nejrychleji se otvírají jihoevropské přímořské státy.

Zadrátovaná Evropa se pomalu otevírá
ilustrační foto | Shutterstock.com

Hlídkující policisté, nebo dokonce vojáci se samopaly, betonové zátarasy, závory a auta vracející se s nepořízenou od hranic zpátky domů. Takové scény jako letos na jaře Evropa dlouho neviděla. Čínská chřipka zasadila ostrou ránu víře v překonání konceptu státních hranic – když došlo na nejhorší, většina evropských vlád se rozhodla řešit situaci sólo a přechody nekompromisně zavřela.

S blížící se hlavní dovolenkovou sezonou se ale striktnost zákazů začíná drolit. Hlavním motivem, proč vlády neochotně uvolňují zákazy na hranicích, nicméně není volání lidí po svobodě a Evropě bez hranic, ale mnohem přízemnější motivy. V severní části starého kontinentu je to touha po dovolené na pláži. A v jižní naopak ekonomická potřeba na této touze vydělat.

Jih láká turisty na pláže

V současnosti stále platí na hranicích většiny evropských zemí různě přísná omezení. Mezi výjimky patří Velká Británie, Nizozemsko, Irsko nebo trochu paradoxně Bělorusko, které oficiální koronavirové zákazy pro lidi přijíždějící či přilétající v rámci kontinentu nestanovily vůbec. Příchozí jen musejí akceptovat 14denní karanténu. Vůbec nejbenevolentnější je Švédsko, které netrvá dokonce ani na izolaci po příjezdu do země.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit