Žádné přesčasy, ani když práce hoří. Mladí si při hledání zaměstnání kladou dříve nevídané podmínky

Absolventům škol jsme otevřeni a velmi stojíme o to, aby nalezli zaměstnání právě u nás. To vzkazují velké firmy jako ČEZ, Komerční banka či HP Tronic, provozovatel sítě Datart. Mladí lidé ale mají odlišné požadavky, než jaké měli ti z předchozích generací.

Žádné přesčasy, ani když práce hoří. Mladí si při hledání zaměstnání kladou dříve nevídané podmínky
ilustrační foto | Shutterstock.com

Rozsáhlé šetření mezi personalisty desítky významných zaměstnavatelů provedla společnost GTS Alive. Z něj vyplynulo, že firmy sice stojí o zaměstnávání absolventů, avšak musejí si zvykat na to, že priority mladých lidí se změnily. 

„Zatímco dříve hrála klíčovou roli výše mzdy či kariérní růst, dnes se absolventi na prvním místě spíše zajímají o to, v kolik hodin budou doma, aby mohli budovat svůj soukromý život. Chtějí také pracovat na projektech, které jim dávají smysl a mohou v nich něco konkrétního měnit. Důležitá je pro mnohé z nich udržitelnost,“ sdělil Radek Schich, ředitel GTS Alive. Práce pro absolventy prý už není středobodem života. Nechtějí dělat přesčasy – byť dobře placené – a raději touží cestovat, mít flexibilitu, volnost. Preferují více než předchozí generace individuální přístup a potřebují ponechat dostatek prostoru pro vlastní samostatné rozhodování.

Někteří absolventi si prý rovněž velmi úzkostlivě hlídají, na co mají právo a nárok. „A vybírají si jen to, co je pro ně pozitivní, horší už je to s ochotou udělat něco nad rámec svých povinností,“ řekl Schich. Dalším problémem u některých absolventů jsou přehnané nároky a chybějící pokora. Někdy by podle vyjádření personalistů zapojených v průzkumu hned chtěli mzdu a podmínky, jaké mají zkušení zaměstnanci, kteří firmě věnovali deset a více let života. 

„Někteří absolventi také kladou až přílišný důraz na svůj volný čas ve chvíli, když třeba nějaký projekt hoří. Někteří zaměstnavatelé si rovněž všímají konkrétních negativních dopadů covidových výluk a distanční výuky na znalosti absolventů,“ podotýká Schich.

Pozitivně pak personalisté u mladých absolventů oceňují inovativnost v řešení problémů, nadšení, chuť učit se novým věcem, zdravou přímočarost, otevřenost, efektivitu a schopnost klást důležité otázky. „Takové, které si někdy dlouholetí zaměstnanci už nekladou,“ upřesňuje Schich.

Průzkum GTS Alive potvrdil obrovský zájem firem zejména o absolventy elektrotechnických, strojních, dopravních a IT oborů. Ti se nejenže nemusí bát, že by nenašli práci, navíc se mohou těšit i na velmi slušnou nástupní mzdu, vyšlo z průzkumu napříč firmami.