Žádná diskriminace. Fotbalistky USA u soudu prohrály

Americké fotbalistky neuspěly s žalobou kvůli údajné platové diskriminaci.

Žádná diskriminace. Fotbalistky USA u soudu prohrály
Americká fotbalistka Megan Rapinoeová | Profimedia.cz

Na hřišti jsou zvyklé takřka stále vyhrávat, u soudu ale prohrály. Americké fotbalové reprezentantky požadovaly po tamní fotbalové federaci odškodnění ve výši 66 milionů dolarů (1,6 miliardy korun) kvůli platové diskriminaci ve srovnání s mužskou reprezentací USA. U oblastního soudu v Kalifornii ale neuspěly.

Soudce Gary Klausner odůvodnil rozsudek tím, že ženská reprezentace odmítla kolektivní smlouvu, která by jim zajistila stejnou platovou strukturu jako v případě jejich mužských protějšků. Poukázal například na to, že fotbalistky ve své smlouvě preferovaly vyšší základní plat na úkor výkonnostních bonusů. Muži za vítězství dostanou přes 17 tisíc dolarů, ženy jen 8,5. Takové podmínky však vyjednaly odbory a fotbalová federace za ně nenese odpovědnost, argumentovala obhajoba.

Výhoda kolektivní smlouvy, kterou mají s federací podepsanou ženy, spočívá hlavně v zajištěném příjmu. Sedmnáct hráček je pod smlouvou, která jim garantuje peníze nehledě na zranění či jakoukoliv absenci. Tyto fotbalistky by dostaly zaplaceno i v případě, kdyby jim poklesla forma a do výběru USA vůbec nebyly povolány. Muži naproti tomu dostanou peníze jen za odehraná utkání. Pokud se zraní nebo se nevejdou do nominace, nemají nárok na nic.

Klausner podložil rozhodnutí soudu i konkrétními čísly. V uvedeném období, na které se žaloba vztahovala, odehrála ženská reprezentace 111 utkání, během nichž vydělala 24,5 milionu dolarů, tedy 220 747 dolarů v průměru na jeden duel. Muži nastoupili do 87 utkání, vydělali 18,5 milionu dolarů, v průměru 212 639 dolarů.

Argumentace fotbalistek v žalobě, kterou podaly loni v březnu, se však týká mimo jiné toho, že na rozdíl od mužské reprezentace mají mnohem větší úspěchy. Vždyť se třikrát za sebou dostaly do finále mistrovství světa, poslední dva turnaje dokonce vyhrály.

Pro americkou fotbalovou federaci získaly ženy na prize money o 60 milionů více než muži, kteří se například na poslední šampionát v roce 2018 vůbec nekvalifikovali. Jejich zastánci zase tvrdí, že se obě reprezentace a jejich výdělky nedají porovnávat, protože v mužském fotbale panuje mnohem větší konkurence a mezi veřejností je o něj výrazně větší zájem.

„Rozhodnutím soudu jsme šokovány a zklamány, ale našeho tvrdého boje za stejné platy se nevzdáme,“ uvedla v prohlášení mluvčí hráček Molly Levinsonová s tím, že už se chystá odvolání. Motivaci bojovat dál vyjádřila i Megan Rapinoeová, nejlepší fotbalistka světa za loňský rok.

Ženská fotbalová reprezentace si v posledních letech zvyšuje prestiž a pomáhá i popularizaci sportu, který v USA stále musí o své místo tvrdě bojovat a zůstává ve stínu amerického fotbalu, basketbalu či baseballu. V souvislosti s tím sílila i podpora boji fotbalistek za rovné platové podmínky, včetně skandování fanoušků během utkání. Své kolegyně dokonce v prohlášení podpořili i reprezentanti USA.

Americká fotbalová federace se kvůli tomu ocitla pod tlakem, který neustál její prezident Carlos Cordeiro. Ze soudních dokumentů uniklo vyjádření federace, v němž se píše, že představitelé mužské reprezentace mají větší odpovědnost než fotbalistky a kromě toho disponují lepšími dovednostmi a jsou silnější. Cordeiro kvůli následné kritice letos v březnu skončil.

Jeho nástupkyně Cindy Parlow Coneová – sama bývalá reprezentantka – musela následně čelit i nevoli sponzorů, kteří se začali proti federaci veřejně vymezovat a americkému fotbalu hrozil úbytek finančních prostředků. Coneová proto hned po svém nástupu do funkce deklarovala, že dosáhnutí dohody s ženskou reprezentací je její prioritou. Rozhodnutí soudu teď dává federaci prostor pro konstruktivní vyjednávání. A navrch i silnou pozici.

Americké fotbalistky teď musejí doufat, že se jim povede rozhodnutí soudu zvrátit. Pokud se jim to nepodaří, mají možnost si vyjednat lepší kolektivní smlouvu. Ta současná jim ale vyprší až na konci příštího roku. Alespoň jednoho malého vítězství však dosáhly už nyní. Soud totiž připustil jejich žalobu ohledně horších cestovních a tréninkových podmínek. Touto záležitostí se bude dále zabývat v červnu.