Záblesky z Jeseníků a Králického Sněžníku

Přechody našeho druhého a třetího nejvyššího pohoří poskytují nejen úžasná panoramata, ale i dost historických, politických a ekonomických impulzů k zamyšlení.

Záblesky z Jeseníků a Králického Sněžníku
ilustrační foto | Shutterstock.com

Zvláště dříve narození čtenáři nechť se zamyslí, zda mimo školní lavice před rokem 1989 slyšeli o Králickém Sněžníku. A dnes? Na úpatí tohoto pohoří leží jedna z nejrychleji se rozvíjejících turistických lokalit celého Česka. Dolní Morava je ukázkou toho, že když se chce, opravdu jde všechno. Například i do tak zapadlého koutu sehnat investici přesahující miliardu.

Místní Stezka v oblacích je už dávno v první padesátce nejnavštěvovanějších domácích cílů a nejen s ní stoupá i obliba Králičáku. A to ještě na jeho vrcholu roste z polské strany nová rozhledna a na Dolní Moravě začala výstavba nejdelšího visutého mostu světa (730 metrů), který spojí obě strany údolí. Místní podnikatelé mají navíc za lubem pokračovat ve svých plánech v Polsku a časem vytvořit projekt překračující svým významem hranice Česka i střední Evropy. Stávají se živou inspirací pro mnohé další investory a vizionáře v oblasti cestovního ruchu.

A mnozí starousedlíci a milovníci divoké přírody nostalgicky vzpomínají na klid a nemohou strůjcům tohoto „zázraku“ přijít na jméno. Ale tak už to prostě bývá.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit