Za pětku pěstí

Začíná to být skutečně velký problém, který se zatím příliš nedaří řešit. Řeč je o stále rostoucí agresivitě dětí ve školách. Počet škol, kde někteří problémoví žáci či celé skupiny nemají potíž ve školní budově, nebo dokonce při vyučování fyzicky napadnout své učitele či spolužáky, se každoročně zvyšuje. Odborníci v této souvislosti dokonce varují, že už brzy může nastat situace, kdy někdo z problematických studentů použije ve škole zbraň. S násilím přitom nebojují jen školní zařízení, která navštěvují převážně žáci z vyloučených lokalit, ale šíří se i v mnohem „prestižnějších“ vzdělávacích institucích. Řešení problému přitom není na samotných školách, ty mají děti hlavně vzdělávat, a ne vychovávat, částečně může pomoci školní psycholog. Problémy vznikají v rodinách agresivních žáků a tam je také s jejich řešením třeba začít. Navzdory tomu, že to může být někdy hodně složité. Více k tématu o násilí na školách najdete v novém vydání týdeníku Hrot.

Pracovala pro renomované světové investiční banky, kolegové jí přezdívají „Vlčice z Wall Street“. Teď si jedna z nejvlivnějších žen v Česku, finanční investorka Kateřina Zychová, dělá řidičák na traktor a investuje do zemědělství. Nejen peníze investorů, ale i své prostředky. Právě zemědělství je podle ní velice perspektivní obor, který v následujících letech zažije renesanci. V Česku koupila již několik velkých zemědělských firem a tisíce hektarů polí. Další hodlá v budoucnu přikupovat. „Slovo strach tady neexistuje. Jelikož do projektů vkládám i své peníze, tak si za nimi stojím, nedala bych je do něčeho, kdybych si myslela, že o ně můžu přijít,“ tvrdí v rozhovoru.

Zemědělství možná čeká renesance, jak to bude s investicemi do bytů, je už o poznání složitější otázka. Po několika letech strmého růstu ceny v posledních měsících začaly mnohde stagnovat, někde dokonce klesly. Důvodů je několik, třeba stále dražší hypotéky a přísnější pravidla pro nákup nemovitosti. Skutečný propad ceny by měla přinést až hospodářská recese, která Česku reálně hrozí. Už teď se z aktuální situace na trhu s nemovitostmi radují pronajímatelé bytů. V některých lokalitách se o pronájem konkrétního bytu hlásí desítky zájemců, kteří si vlastní byt kvůli drahým hypotékám nemohou dovolit.

Televizní trh zažil souboj dvou ­mi­liardářů Šmejce a Zacha už něko­likrát. A letos tu máme další kolo. O to pikant­nější, že Zachova TV ­Prima v klíčových diváckých kategoriích u sledovanosti volně dostupného obsahu dost výrazně dotahuje TV Nova, televizi, kterou několik let sledovala jen z uctivé vzdálenosti. Už brzy uvidíme, zda se Nově v tomto souboji vyplatí sázka na placený obsah.

Obsah Hrotu není jen o násilí na školách, souboji televizí nebo investicích do zemědělství. Najdete zde i další témata a články. Třeba analýzu, jak do budoucna ovlivní STAN aktuální pražsko-zlínská korupční kauza. Nebo proč asi není úplně dobrý nápad vyrazit na dovolenou na Srí Lanku. Tedy pokud nechcete na vlastní oči vidět, jak se žije v zemi, která zkrachovala.

Příjemné čtení.